Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Изтеглиха мобилни игри за деца, симулиращи извършване на пластични операции

Изтеглиха мобилни игри за деца, симулиращи извършване на пластични операции

Изтеглиха мобилни игри за деца, симулиращи извършване на пластични операции - изображение

Apple и Google – технологичните гиганти зад конкурентните мобилни устройства, опериращи под iOS и Android, и дигиталните платформи, които ги захранват със съдържание, App Store и Google Play – преустановиха разпространението на мобилни приложения, чрез които потребителите могат да извършват виртуални пластични операции на анимирани млади жени, чиято външност е определена като "грозна".

Първоначално Apple и Google Play свалиха от платформите си безплатната игра Plastic Surgery for Barbie, по повод на която производителят на куклите Барби - Mattel – излезе с официално изявление, с което се дистанцира от въпросната игра и отрече да е издавал лиценз за използването на запазеното търговско наименование на компанията.

Тя бе категоризирана като "подходяща за деца на възраст над 9 години", а главната героиня в нея – момиче с наднормено тегло, върху което потребителите могат да извършват процедури като липосукция и хирургически манипулации със скалпел, бе описана като "грозна". След извършването на съответните интервенции, момичето се преобразява в своя много по-стройна версия, а промяната е онагледена чрез директна съпоставка на предишния и новия й вид, подобно на популярния прийом в рекламите.


Освен тази игра, Apple дистрибутираше и друга, наречена Plastic Surgery for Barbara. Тя бе идентична с Plastic Surgery for Barbie, но според описанието долната възрастова граница на потребителите, за които е подходяща, бе 12 години. Plastic Surgery for Barbara също вече не е налична в App Store, макар че не бе свалена едновременно с другото заглавие.

В официално изявление по случая бившият президент на Британската асоциация по естетична пластична хирургия, Найджъл Мерсър, заклейми Plastic Surgery for Barbie като "сексистка и обезпокоителна".

"Това мобилно приложение използва по безочлив и безсрамен начин името на популярен бранд за детски играчки, целейки да привлече за свои клиенти млади и уязвими деца, които да изложи на сексистки и обезпокоителни внушения, тъй като тази "игра" критикува тялото на анимационен герой, което не се вписва в едни нереалистични стандарти за красота.

И ако това не е достатъчно шокиращо, приложението насърчава децата да извършат операция, стигайки толкова далеч, че да включи в реквизита си спринцовки, скалпели и канюли за липосукция, посредством които пациентът, описан като "злочесто момиче", да бъде "поправен".

"Това, че Apple или Google могат с лека ръка да категоризират това позорно приложение като игра, подходяща за деца, е меко казано отвратително. Тя не би трябвало да бъде достъпна за ползване, тъй като не носи "социална отговорност".

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЛеченияСпециалистиКлинични пътекиЗдравни съветиСнимкиНовиниОрганизацииИсторияСпортПсихологияБотаникаИнтервютаЗаведенияНормативни актовеАлтернативна медицинаРецептиСоциални грижиХранене при...АнкетиОбразованиеМедицински изследвания