Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Зловещи сюрреалистични скулптури

Зловещи сюрреалистични скулптури

Зловещи сюрреалистични скулптури - изображение

В студиото си, намиращо се извън град Сеул, Хоанг Чой (Xooang Choi) създава изкуство, което може да се определи като всичко друго, но не и обикновено. Неговите скулптури са едновременно сюрреалистични и твърде истински, гротескни и красиви.

Елементите, които ползва, за да изгради статуите си, са разкъсани ръце, крака, очи, които зловещо изчакват да бъдат въплътени в следващото му произведение.

Но корейският артист използва частите на тялото като метафора за социалните норми и конвенции, които пропиват в съвременното, заобикалящо го общество.

Чой споделя, че "хората губят чувството за същност и идентичност, потъвайки в социума. Поколенията се промениха драстично, особено в Корея. А по време на икономическата криза например, виждах как хората губят ценността на своето съществуване. Така се роди и силният ми стремеж да изправя хората пред тяхната екзистенция".

 Шумът

Тази внушителна скулптура, наречена "Шумът", отразява лица на хората, пресекли живота на артиста в даден етап. В нея включва дори собствения си образ, този на съпругата си, ликът на много приятели, на непознати за него хора, както и на неговия баща, с когото е имал проблематични отношения.

В изложбата включва и скулптура на родителя в цял ръст, с тъжния израз на вече болен и стар човек. В погледа му личи тежестта на историческия контекст, в който е израснал, както и на трудните пътища, по които е вървял. Артистът споделя, "че е бил афектиран негативно не само от разбиранията на баща си, но от цялото негово поколение". 

Скулптура

Скуплптура

Скулптура

Скулптура

Скуплтура

След като сте видели зловещо истинските и сюрреалистични скулптури на Чой, е някак странно да чуем от самия него, че се определя като оптимист. Сам казва:

"От всичко, което съм видял досега, мога да твърдя, че имам основание да вярвам в това, че хората са достатъчно силни, за да намерят баланса в живота, преди да се превърнат в поразителни чудовища".

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: mvod.tv; jodisharp-inprocess.blogspot.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлСпорт