Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Златната рибка може да произвежда свой собствен алкохол, а сега знаем как точно

Златната рибка може да произвежда свой собствен алкохол, а сега знаем как точно

Златната рибка може да произвежда свой собствен алкохол, а сега знаем как точно - изображение

Оказва се, че златните рибки могат да произвеждат свой собствен алкохол, когато условията го позволяват. Ако това не ви беше достатъчно странно като факт, изследователите разкриват точно как рибките извършват библейския си трик – оказва се, че те всъщност споделят механизма с пивоварната мая.

Способността да превръщат водата, в която плуват, в алкохол, всъщност е еволюционна адаптация към средата, в която живеят златните рибки, както и близката им роднина - каракудата. През дългите зимни месеци в Северна Европа, каракудата трябва да оцелее в езера, които често замръзват за продължителни периоди от време. Това предотвратява обмяната на кислород между водната повърхност и въздуха и така концентрациите на кислород във водата претърпяват крах.

За да се справи с живота в напълно безкислородна вода, каракудата изненадващо преминава към анаеробно дишане в продължение на седмици. Тъй като диша анаеробно, нивото на млечна киселина в тялото му се натрупва. За да се справи с това, те я превръщат в етанол - или алкохол - преди да го разпръснат чрез хрилете си в околните води.

Изследователите успяват да установят как рибата действително постига този впечатляващ подвиг. Оказва се, че те произвеждат ензим, известен като пируват декарбоксилаза, аналогичен на този в пивоварната мая. Това, в допълнение към приспособената алкохолна дехидрогеназа, е първият такъв ензим, който е открит при гръбначните животни.

Докато повечето гръбначни имат един набор от протеини, които се използват за насочване на въглехидрати, като глюкоза, към тяхното разпадане в рамките на митохондриите, крокодилите и златните рибки имат два. Този втори дублиран протеин се оказва силно активиран в отсъствието на кислород и канализира млечната киселина, получена по време на анаеробното дишане в етанол извън митохондриите.

Анализът на ДНК на златните рибки и на каракудата установява, че способността им да създават алкохол еволюира преди около 8 милиона години в общ прародител и на двете риби, по време на това, което е известно като събитие за дублиране на генома.

Така да пиеш като риба придобива съвсем ново значение.

Източник: iflscience.com

Снимка: Пак там

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлРецептиДиетиПсихологияИсторияНовиниАнкетиНаправления в медицината