Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Земела – новият български етно проект на София и Виктория Манчева с първи сингъл

Земела – новият български етно проект на София и Виктория Манчева с първи сингъл

Земела – новият български етно проект на София и Виктория Манчева с първи сингъл - изображение

Първият официален сингъл на българския етно проект Земела, създаден в Лондон от българските певици София Георгиева и Виктория Манчева – вече може да бъде закупен от iTunes или прослушан в YouTube. Песента е озаглавена Horses (Chichovite konje) и е записана заедно с Недялко Недялков (кавал), Димитър Димитров-Дънди (барабани) и Мирослав Гечев (аранжимент).

В името Земела /още Земеля или Земля, на хетски самана, на санскрит ксама, със значение на земя, вечност, дом, топлина/ се вплитат множество мистични елементи. Земела е древната тракийска богиня на земята, растенията и плодородието, вероятно идентична със Семела, и от дълбока древност това име е символ на любов, красота, топлина, пищност, и сила.

Инициатори на създаването на проекта са изпълнителката на хитовете "Син Талисман", "Изгубено сърце" и "Сестра на вятъра" София, чиято музикална кариера започна в самото начало на XXI век, и Виктория Манчева – една от вокалистките на Лондонски Български хор, с който през 2006 година спечели първа награда в отворената хорова категория в надпреварата за Хор на годината на BBC Radio3.

Тя е съосновател и на много успешното трио Perunika, заедно с Евгения Георгиева от Лондонски Български хор, чието създаване е провокирано от любовта им към суровия и екзотичен чар на българския фолклор и енигматичния мистицизъм на църковно славянските песнопения. Под егидата на World Music Network триото издаде дебютния си албум Introducing - Perunika trio през 2008 година, когато София пусна своята песен "Кристална тишина", написана заедно с Момчил Колев и Борис Карадимчев и записана в първо студио на БНР.


През 2011 София издаде песента "Силна съм", написана от Красимир Тодоров от D2 /музика/ и Гери Турийска /текст/ и посветена на усилията за интеграцията на деца с аутизъм в България. Тя стана част от кампанията, насочена към информиране на обществото относно състоянието аутизъм.

Последният към днешна дата самостоятелен сингъл на София е издадената в самия край на 2012 година песен "Огледален образ" - отражението на влюбената душа, попаднала в безвремието на романтиката в нощните светлини на Лондон. Тя е записана отчасти на родна земя, отчасти в лондонско студио със специалното участие на Лили Йончева – перкусии и Браян Едуардс – саксофон. Музика и аранжимент – Огнян Цветков, текст – Яна Лазарова.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортИсторияЛюбопитноПсихологияСоциални грижиНовиниСнимкиНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиАнкетиГеографияПроизводителиСпорт и туризъмСпециалистиЗаведенияОбразованиеАптекиИнтервюта