Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината За неравната борба с домашните акари

За неравната борба с домашните акари

За неравната борба с домашните акари - изображение

Как да се справим с невидимия враг вкъщи? Как да излезем победители в борбата с домашните акари? Предполагам, че тези въпроси стоят пред много от вас и се надявам да откриете отговор в написаното по-долу.

Какво всъщност са акарите?

Акарите са малки полупрозрачни насекоми, които са невидими за човешкото око. Те обитават прашните места в дома и са снабдени с осем крака, които завършват с куки.

Къде живеят акарите?

Акарите живеят навсякъде, където е прашно, влажно, топло и добре снабдено с храна. Обикновено намират убежище в меката мебел, дивани, кресла, килими, както и в меки играчки. Въпреки това тяхното любимо място е в леглото, където постоянно им се предоставя прясна храна, тъй като се хранят с мъртва кожа и пот, отделяна от човешкото тяло всяка вечер.

Счита се, че в един матрак на повече от две години, ще има средно 2 - 3 милиона акари. А ако вземем една от вашите възглавници, голяма част от нейното тегло може да се дължи на теглото на акари и по-точно около 10%.

Алергични реакции, предизвикани от акари

Реален проблем с акарите в домашния прах е, че алергичните реакции към тях засягат 30% от населението и 80 - 85% от страдащите от астма реагират на тях. Алергичните симптоми могат да се появят под формата на кихане, хрипове, сърбеж, сълзящи очи и ринит. Всъщност алергичните реакции не се дължат на самите акари, а на алерген, който се съдържа в техните изпражнения.

Ограничете действието на акарите в дома си

Да се отървете напълно от домашните акари е трудна и дори непосилна задача. Ако проявявате алергични симптоми към тях, обаче, особено, ако страдате от астма, има много начини да намалите радикално тяхната вреда.

Контрол на атмосферата

Акарите виреят в топли и влажни условия, и се размножават много бързо, когато влажността на въздуха е 70% - 80%. Направете всичко възможно, за да не им предоставите тези оптимални условия за развитие и размножаване. Поставянето на двоен стъклопакет, добра изолация и централно отопление определено няма да ви помогне в борбата, но има няколко прости неща, които не изискват усилия и са лесно приложими:

1. Поставете вентилатор в банята и кухнята;
2. Редовно попивайте сутрин влагата от первазите, следствие от кондензация;
3. Затваряйте вратата на кухнята, когато готвите;
4. Не сушете дрехи вътре в дома си;
5. Проветрявайте редовно помещенията вкъщи и ако имате централно отопление, го намалете до минимум.

Изперете матрака и почистете леглото

Ако вашия матрак е на повече от 10 години, не е лошо да помислите за закупуването на нов. Предлагат се и матраци, които са със специално покритие против акари. Ако не сте склонни да замените любимата си възглавница с нова, я замразете за 24 часа, за да убиете акарите и след това я изсушете в сушилня. Почиствайте леглата редовно, ежеседмично, ако е възможно, като използвате гореща вода. Акарите оцеляват при температура до 60 градуса и ако не искате да използвате толкова гореща вода замразете и след това изперете със студена вода всички меки играчки или възглавници.

Редовно почиствайте с прахосмукачка

От изключителна важност в борбата с акарите е добрата хигиена вкъщи. Редовно почиствайте с прахосмукачка, като наблягате на вашите меки мебели и легла. Инвестирайте в качествена прахосмукачка, за предпочитане с филтър. Почиствайте по дълго време, отколкото си мислите, че е необходимо, тъй като акарите имат силни крака, които завършват с куки и се прикрепят много здраво към повърхността.

При почистването на праха използвайте електростатични метлички, които са като капан, защото с останалите методи единствено ще разнесете праха във въздуха и е въпрос на много малко време, за да попадне обратно върху вашите мебели.

Ако сте с астма, изхвърлете всички килими и пътеки от вкъщи. Тази мярка може да ви се струва прекалено крайна и пресилена, но заразени с акари, те единствено могат да ви навредят. Ако не сте склонни да го направите, щателно и редовно ги почиствайте.Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпорт и туризъмСпортНовиниХранене при...Социални грижиОрганизацииРецептиСнимкиАнкетиИстория