Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Защо романтичната любов не може да продължи вечно и как да спасим връзката си, която се разпада

Защо романтичната любов не може да продължи вечно и как да спасим връзката си, която се разпада

Защо романтичната любов не може да продължи вечно и как да спасим връзката си, която се разпада - изображение

Учените са категорични: нашите чувства и логиката на развитието на любовта са тясно свързани с биохимичните процеси в тялото ни. Дори ако искахме това невероятно страстно чувство да трае вечно, нашето тяло нямаше да може да се справи с него.

Защо чувството за влюбване избледнява с течение на времето и как можем да спасим връзката си? Разберете с нас!

Ние изпитваме еуфория, когато се влюбим

влюбени

Учените смятат, че еуфорията, която се предизвиква от страстта, наподобява много ефекта на наркотиците върху зависимите. Същият този хормон се получава след прием на кокаин или хероин. Човек, който е влюбен, изпитва необходимостта да се среща с партньора си все повече и повече. Това е заключение, направено от невролозите Андреас Бартелс и Семир Зеки от университетския колеж в Лондон.

Когато се влюбим, в нашия организъм се "забърква" хормонален коктейл

Когато се влюбим, протичат редица химични процеси в нашия мозък, които ни карат да пренебрегваме недостатъците на партньора си. Ние смятаме, че животът ни е страхотен само с любимия и сме емоционално зависими от него. Хормоните играят основна роля тук.

Хормонът Окситоцин е отговорен за емоционалната привързаност и допринася за дълбоката емоционална връзка между партньорите. Ако хипоталамусът (структура в мозъка) произвежда достатъчно окситоцин, нивото на стрес намалява и желанието става още по-интензивно.

Хормонът Вазопресин е отговорен за желанието на двойката да се грижи един за друг и също както окситоцина - за емоционалната привързаност.

Допаминът е хормонът на удоволствието. Производството му допринася за изпитването на приятни чувства. Този хормон ни кара да "летим високо" и се произвежда в големи количества, когато ядем или правим любов.

двойка

Нашата зависимост от химията на любовта става по-силна заради феромоните. Феромоните се произвеждат от потните жлези на тялото (мъже и жени) и засягат рецепторите на обонятелната система. Този хормонален коктейл, който протича вътре в нас, причинява няколко физиологични реакции като прекомерно изпотяване, бързо сърцебиене, разширяване на зеницата, нарушения на съня и загуба на апетит.

Защо чувството за влюбване не може да трае вечно?

възрастна двойка

Биологичните правила са строги: нашата любов е само кратък химически процес, който трае максимум 3 години.

По време на еволюцията човешките същества се нуждаят от това, за да оцелеят. Трудно би било за нашите прадеди да се грижат за децата, да намерят храна и да се защитават ако са сами. Чувството да се влюбиш помага на двойките да останат заедно заради оцеляването на детето им. И когато малкото порасне това усещане изчезва.

При по-малко от 3 години нервните окончания стават почти нечувствителни към производството на тези хормони. Също така самите хормони се произвеждат в много по-ниска концентрация. Мозъчната функция става стабилна, започва да работи редовно и хормоните спират да стимулират емоционалната привързаност на двойката.

Всички наши отношения са обречени?

Периодът на влюбване е стресиращ за нашето тяло. Тихият ритъм всъщност е по-ефективен за нас. Истинската любов вероятно започва, когато хормоналния коктейл спира да работи.

Учените установяват, че усещането за привързаност, което ни кара да живеем с нашия партньор за дълъг период от време, е свързано с окситоцин и вазопресин. Нивото на окситоцин се повишава, когато хората се прегръщат, правят секс, целуват се или просто си говорят.

В заключение

Докосването и нежността са най-добрият начин за стабилност и дългосрочни отношения. И не забравяйте да поддържате способността да слушате, да изказвате своята благодарност, да правите компромиси, да преодолявате конфликтите и  заедно да продължавате напред.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноВидеоИнтервюта