Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Защо получаваме махмурлук и как да го избегнем

Защо получаваме махмурлук и как да го избегнем

Защо получаваме махмурлук и как да го избегнем - изображение

Най-краткият отговор на това защо получаваме махмурлук е, че това се случва, когато пием твърде много. Но вие вече знаете това. Къде се крие причината за това и защо понякога се будим с такова ужасно главоболие, често придружено с диария и объркан ум? Ето и отговорът:

Ако трябва да сме честни, няма кратък отговор на този въпрос ...

Една от основните причини за симптомите, които изпитваме след пиянска нощ, е загубата на течности. Макар и да изглежда странно, че течността, която консумираме, води до загубата на течност, то обяснението е просто - алкохолът възпира тялото ни да освобождава вазопресин, което прави да произвеждаме повече урина от обичайното и води до дехидратация. Оттук идва главоболието, сухотата в устата и умората.

Симптомите могат да се появят по всяко време на следващия ден.

Въпреки това, както всички знаем, симптомите обикновено се наблюдават на сутринта. Махмурлукът, всъщност, е много повече от физиологичните си симптоми. Той също води до психологически стрес, повишена тревожност, съжаление, срам и депресивни чувства. Отделно от количеството алкохол, което консумираме, махмурлукът може да бъде още по-лош, когато се лишаваме от сън.

Максималното количество алкохол, което трябва да се консумира, за да се избегнат тези симптоми не е известно. Тъй като симптомите могат да варират в зависимост от нашата толерантност към алкохол; това, което сме яли преди това; и дали сме в добро здраве или не, и т.н.

Друга причина за махмурлук е реакцията на имунната система към алкохол.

Реакцията на имунната система към алкохол често засяга апетита, концентрацията и паметта. Алкохолът, също така, увеличава отделянето на стомашна киселина и забавя нашето храносмилане, което води до гадене, болка в стомаха и в краен случай - повръщане.

Широко разпространеното схващане, че консумацията на алкохол убива мозъчните клетки не е наистина вярно.

Алкохолът може да убие вашите мозъчни клетки, но не е възможно смъртоносното количество да бъде изконсумирано само за един ден. Етанолът, например, може действително да убие много от вашите клетки, ето защо ние го използваме като дезинфектант. Но алкохолът, който ние консумираме няма същия ефект върху тялото ни.

Прекомерната консумация на алкохол също води до следните промени в телата ни:

Алкохолът влияе негативно на производството на глюкоза в черния дроб, което води до умора и нарушена концентрация. Той също се влошава моделите на съня и разширява вените, което прави главоболието дори по-лошо.

Как да се предпазим от махмурлук?

Консумирането на вода през целия ден и здравословната закуска до голяма степен ще намали симптомите на махмурлука. Храни с високо съдържание на фруктоза, като мед и плодов сок също са ефективни. Но, разбира се, най-доброто решение си остава умерената употреба на алкохол.

Над материала работи: Елиза Трайкова

Източник: onedio.co 

Снимки: onedio.co 

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаИсторияБотаникаРецептиЛеченияПсихологияНовиниХранене при...ВидеоХрани и ястияСнимкиСпортОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в храните