Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Защо мъжете не трябва да закопчават последното копче на сакото си?

Защо мъжете не трябва да закопчават последното копче на сакото си?

Защо мъжете не трябва да закопчават последното копче на сакото си? - изображение

Съществува основно правило, касаещо закопчаването на саката: "Понякога, Винаги, Никога" – ако сакото ви е с 3 копчета, понякога закопчавайте най-горното, винаги закопчавайте средното и никога не закопчавайте долното копче.

Когато сакото има само две копчета, винаги закопчавайте горното и никога долното.

Какъвто и костюм да носите, никога не закопчавайте долното копче.

Това важи за мъжете – на дамите като цяло им е позволено да закопчават долното копче на саката си. Дизайнерите дори обикновено кроят плата така, че саката и жилетките да изглеждат по-добре незакопчани.

Но това модно правило е доста странно – защо има копче, което не трябва да се използва? От къде произлиза тази традиция?

Отговорът ни връща назад до един много дебел крал: крал Едуард VII

Крал Едуард VII

Историята на крал Едуард VII, който управлявал от 1906 до 1910 г., често се определя като мит или градска легенда, но всъщност е истинска.

По време на управлението на Крал Едуард VII костюмите тъкмо идвали на мода. Но Принцът на Уелс понапълнял и жилетката му поотесняла. Поради тази причина той спрял да закопчава най-долното й копче.

От уважение всички в кралския двор /а по-късно и в цяла Англия и британските колонии/ спрели да закопчават най-долното копче на жилетките и саката си.

Едуардовата теория не се взима много на сериозно, защото звучи прекалено глупава, за да е истина. Но въпреки че с годините историята малко се е поразмила, историците я приемат за вярна.

Истината е, че Едуард VII наложил модата да не се закопчава най-долното копче на саката и жилетките, но поради две много различни причини.

Саката не се закопчават най-отдолу, защото те заместват жакетите за езда

Англичани

Историята, която стои зад т. нар. Едуардова теория, е разказана от сър Харди Еймис, английски моден дизайнер, който почти 4 десетилетия бил официалния шивач на кралица Елизабет II – от възкачването й на престола през 1952 г. до пенсионирането му през 1989 г.

Еймис проследява произхода и развитието на английския костюм от далечната 1670 до наши дни. Съвременният еднореден костюм е представен за първи път през 1906 г. като "салонен костюм".

Той разполагал с три копчета, но се различавал малко от костюмите днес – бил предназначен за по-небрежни поводи и кройката му била по-свободна, за да изглежда добре, когато мъжът държи юздите на коня.

Салонният костюм постепенно започнал да заменя традиционните жакети за езда. Третото копче на жакетите се пада ниско под кръста, поради което то не се закопчава, за да изглежда добре, докато човекът язди кон.

Едуард VII решил, че най-горното копче също не трябва да се закопчава, защото "изглеждало редно" – така се оказало, че само средното копче трябва да се закопчава.

Харди Еймис

Сър Харди Еймис

Когато салонният костюм се наложил в ежедневната мода, Едуард VII продължил да оставя най-долното копче незакопчано, отдавайки почит на жакета за езда, който бил заместил.

Последното копче на жилетките не се закопчава наистина защото Едуард бил дебел

Едуард VII се славел със своя апетит.

"Той изяждал всички ястия, които се полагали за закуска, обяд и вечеря /обикновено състояща се от 12 ястия/ и следобедна закуска. Пиел умерено, но обикновено пушел по 12 огромни пури и по 20 цигари на ден," пише в речниците.

Едуард също така обръщал голямо внимание на мъжката мода. Еймис споделя:

"Едуард VII винаги оставял последното копче на жилетката си незакопчано, защото бил дебел. Той го намирал за по-удобно и всички го изкопирали от него. Днес жилетките се кроят така, че последното копче да не се закопчава."

В книгите пише, че тази мода била подета от цялото общество на Великобритания и империята, но не и на континента или в САЩ. Въпреки това днес незакопчаването на последното копче на жилетките е правило.

Днешните сако са предимно с две копчета

Леонардо ди Каприо

Саката с 3 копчета се срещат доста често, но през последните 40 години модата при костюмите се развива към сака с 2 копчета. В този случай, както вече споменахме в началото, горното копче се закопчава, а долното се оставя незакопчано.

Според Еймис идеалният костюм е онзи от 80-те години, когато трите копчета все още били стандарт.

"Колкото повече гледам костюма с три копчета – закопчан правилно на кръста, с небрежно незакопчано горно копче, също както и долното, отдавайки почит на извивките на сакото за езда – толкова по-задоволяващо окото го намирам. Пропорциите му са правилни."

източник: businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСпортЛюбопитноРецептиНовини