Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Защо кучетата са страхотни

Защо кучетата са страхотни

Защо кучетата са страхотни  - изображение

Повечето щастливи собственици на кучета знаят какво е усещането, когато се приберат вкъщи при своя любимец. Няма значение дали сте изчезнали за няколко часа, дни или седмици; посрещането, което ще получите от своето куче обикновено е жизнерадостно вълнение и прилив на любов. Възбуда, лай, може би скачане насам-натам из стаята, махане с опашка и всеки подобен опит да кучето ви да е по-близо да вас е типичен израз на неговата привързаност.

Но това схващане е вярно не просто според повечето хора – научните резултати говорят в негова полза. Според МРТ (Магнитно-резонансна томография, по известна като ЯМР с контраст) изследване кучетата действително отвръщат на любовта ни. Проучването показва, че когато кучето види своя човек, неговият мозък реагира по същия начин както когато му бъде дадена храна; по време на МРТ се отчита, че при получаването на храна се активират всички зони, с които се асоциира удоволствието. Ако се използва награда, тези области отново се активират, а в някои случаи дори в по-голяма степен отколкото при случая с храната.

Друг подобен тест измерва отговорите на кучетата при наличието на различни миризми – когато усетят миризмата на своя стопанин, зоните на удоволствие отново са стимулирани. Направени са проучвания върху мозъците на кучета в опит да бъде измерена тяхната интелигентност. Според изследване, проведено от Университета в Нашвил, Тенеси, докато котките имат 250 милиона неврони в кортекса си, кучетата имат 530 милиона. Хората имат 16 милиарда. Комплексността на невроните се свързва с понятието за интелигентност и се смята, че колкото по-голям е броят неврони, толкова по-интелигентна е формата на живот, която се изследва.

Защо кучетата са страхотни
Според научни данни кучетата вероятно са по-умни от котките.

Интелигентността на кучетата е всеизвестна и почти неоспорима; те са обучавани в рамките на 100 години, за да изпълняват ролята на водачи, а напоследък и на служители на реда. Тренирането на кучета в помощ на слепи войници започва в Германия по време на Втората световна война.

Оттогава насам кучета са обучавани за медицинска помощ като придружители на: диабетици, като могат да сигнализират при рязкото увеличаване или намаляване на нивата на кръвната захар; епилептици, за които да се погрижат в случай на гърч. Известни са дори случаи, в които кучета откриват рак на стопаните си. Затова и изследвания са проведени с цел да се установи дали и как най-развитото кучешко сетиво може да бъде успешен метод за диагностицирането на рак.

Повечето хора, които имат кучета, са забелязали, че когато не се чувстват добре здравословно и психически и прекарат известно време с четириногия си приятел, състоянието им се подобрява. Това е една от причините, които ги прави толкова добри помощници на хората, страдащи от депресия, аутизъм и посттравматично стресово разстройство.

Проучване показва, че когато в стая с деца, подложени на кръвни изследвания, присъства куче, нивата на тревожност на малчуганите се понижават. Изследователите измерват се нивата на корнизол - хормон, който се освобождава по време на стрес – и отчитат наличието на поведенчески характеристики у децата, които са типични при усещането за неразположение и болка. Съпоставени са данните на контролирана група деца, в която не присъства куче, с група, в която любимецът отпуска напрежението в сатята.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: universityobserver.ie
Снимки: pixabay.com; pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАнкетиИсторияСпортВидеоЛюбопитноПсихологияНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина