Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Защо кралското семейство не използва фамилното си име

Защо кралското семейство не използва фамилното си име

Защо кралското семейство не използва фамилното си име - изображение

Въпреки че Кралицата на Великобритания и Кралското семейство са известни обществени фигури, те рядко използват фамилното си име – толкова рядко, че някои дори си мислят, че нямат такова.  

Но те разбира се имат фамилия и сега ще ви разкрием защо не я използват често.

Всъщност британските монарси не използват фамилното си име, защото просто не им се налага. Те са толкова известни, че не се нуждаят от подобни формалности.

Руският цар Николай II и крал Джордж V

Руският цар Николай II и британският крал Джордж V

До 1917 г. членовете на британското кралско семейство използвали само първото и династичното си име, докато крал Джордж V променил тази традиция.

Причината била, че крал Джордж бил от кралския род Сакс-Кобург Гота. Тази фамилия е с немски корени, което навежда на неприятни асоциации по време на Втората световна война.

Кралят решил да смени непопулярното име на своята династия до нещо по-ненатрапчиво и избрал името Уиндзор – така се казва един от замъците, притежавани от Кралското семейство. Въпреки това Джордж V не просто сменил името на династията – той също така направил името Уиндзор официална фамилия на цялото британско кралско семейство.

Принц Хари

Принц Хари

През 1947 г. принцеса Елизабет се омъжва за Филип Маунтбатен, принц на Гърция и Дания, който служил в британския кралски флот. Поради тази причина сегашната фамилия на кралското семейство е Маунтбатен-Уиндзор, въпреки че не е задължително никой от членовете му да я използва.

Ето още един интересен факт: кралицата на Великобритания няма паспорт. Това обаче не й пречи да пътува свободно по света. Оказва се, че един управляващ монарх дори не може да притежава подобен документ, защото не може сам да си издаде документ за самоличност – във Великобритания паспортът се издава от името на Нейно Величество. За да премине някоя граница кралицата единствено трябва да покаже банкнота със своя лик.

Вероятно предполагате, че Кралицата не се нуждае и от шофьорска книжка. Въпреки това тя има – придобила я е през далечната 1945 г.

Кралица Елизабет II и крал Филип

Кралица Елизабет II и крал Филип

Както вече споменахме, членовете на Кралското семейство не са задължени да използват фамилията си, въпреки че в определени случаи /като например, докато все още ходят на училище/ им се налага. Но дори тогава те могат да изберат кое име да използват.

Принц Уилям и принц Хари например са служили в Кралската армия под опеката на Уелс, тъй като баща им носи титлата Принц на Уелс. Другите внуци на кралицата /децата на принцеса Анн/ носят името на своя баща – Филипс. Друга внучка на кралицата – дъщерята на принц Едуард – носи само фамилията Уиндзор, без "Маунтатен".

Не е трудно да се изгубите сред разнообразието от кралски имена и титли! Затова днес не е изненадващо, че както и преди 100 години членовете на Кралското семейство все още предпочитат да не използват фамилията си, когато могат да си го позволят. 

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниСоциални грижиЛайфстайлИсторияЛюбопитноПроизводители