Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Защо американските филмови награди се наричат "Оскар"?

Защо американските филмови награди се наричат "Оскар"?

Защо американските филмови награди се наричат "Оскар"? - изображение

Американската академия за кинематографско изкуство и наука е създадена през 1927 г. и само две години по-късно организацията провежда първата си церемония по раздаване на годишните си награди, което се превръща в най-голямото филмово събитие на годината. Но преди това Академията трябвало да създаде и самия трофей.

Според сайта на Академията художественият директор на MGM Седрик Гибънс проектирал статуетка, представляваща рицар, стоящ върху филмова макара, държащ рицарски меч.

След това Академията наела скулптура от Лос Анджелис Джордж Станли, който вдъхнал живот на проекта и създал триизмерната статуетка. Така се появила почетната награда за филмово изкуство. Но как получила наименованието "Оскар"?

Обяснението е много прозаично. Въпреки че произходът на прозвището не е напълно ясен, съществува история, според която библиотекарката Маргарет Херик, която работела за Академията /и по-късно се превърнала в изпълнителен директор/, отбелязала, че статуетката много прилича на чичо й Оскар. Академията не приела това название официално до 1939 г., но то било много разпространено и през 1934 г. журналистът Сидни Сколски го използва, когато пише за първата спечелена награда за най-добра актриса на Катрин Хепбърн.

Въпреки че Академията определя тази история по-скоро като мит или градска легенда, отколкото като факт, това е единственото обяснение, с което разполагаме.

От 1929 г. насам на филмовите дейци са раздадени повече от 3 000 статуетки. 35-сантиметровата награда е направена от бронз, има 24-каратово златно покритие и тежи 3.85 кг. До ден днешен това е най- почетната филмова награда в Холивуд и е желана от всеки актьор по света. Тя е стимул за създаването на по-стойностно и качествено кино, каквото заслужават да гледат истинските киномани, които възприемат филмите, не само като средство за забавление, а като произведение на изкуството.

източник: businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноСпорт