Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Запознайте се с Пигасо – прасето художник, което създава шедьоври

Запознайте се с Пигасо – прасето художник, което създава шедьоври

Запознайте се с Пигасо – прасето художник, което създава шедьоври - изображение

Тя не е най-великата художничка, а картините й могат да бъдат описани като "абстрактни" или "експериментални". Запознайте се с Пигасо - прасето, спасено от кланица в Южна Африка, а към днешна дата - велик художник.

Южноафриканската активистка за правата на животните Джоан Лефсън взема със себе си Пигасо, след като я спасява от сигурна смърт, едва 4 седмици след като се ражда. Тя започва да се грижи за животното, като се опитва да го забавлява с различни играчки.

Пигасо рисува

Сред целият куп има няколко четки, а прасето остава толкова очаровано от тях, че пренебрегва всичките си други дрънкулки. Лефсън решава да остави малко боя и платно, за да види какво ще направи Пигасо. Вярвате или не, тя започва да твори.

Пигасо обича да потапя четката в боя и да я плъзва по платното. Демонстрира такива страст и талант, че към днешна дата домашният любимец разполага със самостоятелна изложба "Грух" в животновъдната ферма, в която живее. А за награда прасето получава от собственичката си храна.

Пигасо рисува

Когато се отглеждат като домашни любимци, прасетата се нуждаят от някаква форма на забавление, за да не им стане скучно. Отегчените животни бързо могат да изпаднат в лошо настроение. Живописта обаче е съвсем ново хоби, особено за този вид животни.

Пигасо

Прасетата, по подобие на другите животни, са дихроматични, което означава, че имат само два вида сензорни конуси (клетки, възприемащи светлината) в очите си. Например те не могат да възприемат червения цвят, както и виждат по-малко оттенъци на зеленото и синьото, отколкото хората могат.

Лефсън се надява, че благодарение на известността на Пигасо ще убеди повече хора, че прасетата са "удивително интелигентни и изключителни животни", които заслужават по-добра съдба от кланицата.

Жената вярва, че "най-добрите галерии, като тези в Ню Йорк и Париж" може един ден да покажат изкуството на нейния домашен любимец.

На този етап Пигасо не е единственото известно животно в света, което създава шедьоври.

Маймунката Покетс също се справя изключително добре в това начинание. Тя рисува с опашката, краката и ръцете си. Също като прасето Пигасо, и Покетс има своя самостоятелна изложба с 40 картини в музей в Торонто.

"Покетс винаги е била много игрива, тя наистина обича да се занимава с рисуване, има темперамент на художник. Понякога й липсва концентрация, а друг път предпочита да си похапва боята", разкриват от зоологическата градина, където живее маймунката.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: odditycentral.com; daylimail.com

Снимки: metro.co.uk; dogonews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХрани и ястияРецептиЛайфстайлСнимкиИсторияПсихологияЛюбопитноЗдравни съвети