Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Живот извън прожекторите – кои са дизайнерите на световните марки

Живот извън прожекторите – кои са дизайнерите на световните марки

Живот извън прожекторите – кои са дизайнерите на световните марки - изображение

Не всички  модни дизайнери са публични личности. Може би повечето от нас са чували имената им и дори носят дрехи с тяхното лого. Въпреки това, малко от нас знаят как изглеждат Келвин Клайн или Майкъл Корс.

Напълно признаваме, че дори ни беше трудно да различим тези известни дизайнери от обикновените хора на улицата. Вижте кои са те извън светлините на прожекторите.

Марк Джейкъбс, 55 години

На 23-годишна възраст, с подкрепата на спонсори, Джейкъбс проектира първата си колекция с лейбъл Marc Jacobs. На 24-годишна възраст е признат за най-младият дизайнер, който някога е получавал престижна награда от Съвета на модните дизайнери в САЩ.

Кристиан Лубутен, 56 години

В младостта си, Кристиан създава обувки за Chanel, Yves Saint Laurent и Maud Frizon като дизайнер на свободна практика. На 27-годишна възраст той решава да създаде собствена компания и да отвори магазин. Скоро след това Лубутен започва да прави обувки за кралски и холивудски знаменитости, а известната му червена подметка става една от най-разпознаваемите модни тенденции в света.

Майкъл Корс, 59 години

Като тийнейджър Корс започва да проектира дрехи и да ги продава от мазето на родителите си. На 17-годишна възраст той започва да учи в Модния институт по технологии в САЩ в Ню Йорк, но го изключват след 9 месеца и започва да работи в моден бутик. Той се осмелява да представи пред потенциални клиенти първата си модна колекция дамско облекло. Днес неговата марка е предпочитана от редица световни знаменитости, сред които  Барбара Уолтърс, Деми Мур, Джулия Робъртс.

Томи Хилфигър, 67 години

На 20-годишна възраст Хилфигър, отваря собствен магазин за дрехи, който фалира след 5 години. След това той се мести в Ню Йорк, където работи за няколко модни марки. На 28-годишна възраст Томи създава собствена компания за облекло „Томи Хил”. Шест години по-късно, с помощта на спонсори, той основава корпорацията Tommy Hilfiger, която скоро се превръща в една от най-известните марки за облекла в света.

Кристиан Лакроа, 67 години

Първоначално Кристиан мечтае да стане музеен куратор. На 22 години се мести в Париж, където започва да учи история на изкуството в Сорбоната. Скоро след това неговият  афинитет към дизайна на облекла се превръща в още по-голяма страст. А на 24-годишна възраст той създава собствена къща за висша мода.

Миучия Прада, 69 години

Най-малката внучка на Марио Прада започва да управлява семейния бизнес, проектирайки луксозни предмети, когато е само на 29 години. Въпреки това, в младостта си тя е мечтала да се превърне в мим в Театро Пиколо. Дори е работила там няколко години. На 40-годишна възраст тя създава първата си женска колекция. Пет години по-късно тя пуска и мъжка колекция. През 2014 г. Прада бе включена в списъка на най-влиятелните жени според Forbes.

Джими Чу, 70 години

Чу е проектирал първата си обувка, когато е била на 11 години.Той се мести от Малайзия във Великобритания, за да учи в Техническия колеж Cordwainers в Лондон. След като се дипломира, Чу започва да работи в дизайнерска компания и скоро след това отваря собствен магазин за обувки. Неговите умения и дизайн скоро са забелязани по време на Лондонската седмица на модата, след което той става световноизвестен.

Келвин Клайн, 76 години

В младостта си Келвин Клайн работи в различни модни къщи в Ню Йорк. От време на време се изявява и като уличен художник. На 26-годишна възраст той основава компанията “Calvin Klein Inc.” заедно с приятеля си Бари К. Скуарт в Ню Йорк. Първоначално компанията произвежда само мъжко облекло, но по-късно включва и дамски дрехи в производствената си линия.

Маноло Бланик, 76 години

Кариерата на Маноло Бланик започва на 28-годишна възраст в Лондон - той пише колона за обувките в списание Vogue. Година по-късно той решава да открие бутик за обувки със свое собствено лого. На 32-годишна възраст Бланик става вторият човек в историята, който някога се е появявал на корицата на Вог.

Лучано Бенетон, 83 години

Бащата на Лучано има малък бизнес, но след смъртта му 14-годишното момче трябва да напусне училище и да започне работа в магазин за дрехи. Скоро той спестява достатъчно пари, за да си купи машина за плетене и създава първата си колекция от цветни пуловери, които имат много продажби. На 30-годишна възраст Лучано, заедно със сестра си Джулиана и двамата си братя Карло и Гилберто, създава Benetton Group.

Пако Рабан, 85 години

Пако започва кариерата си в модния свят, като проектира бижута за Givenchy, Dior и Balenciaga. На 32-годишна възраст Рабан представя първата си колекция от хартия, пластмаса и метал в Париж. Тя привлича  вниманието на световната преса. На 34-годишна възраст той основава собствена модна къща.

Пиер Карден, 96 години

От 14-годишна възраст Пиер  работи като чирак на облекло, изучавайки основите на дизайна на облеклото. Скоро след това той напуска дома на родителите, за да започне да работи като шивач в град Виши,Франция,  където започва да проектира дрехи за жени. На 24-годишна възраст Карден става ръководител на ателието на Кристиан Диор и 3 години по-късно основава собствена модна къща, която скоро става световноизвестна.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл