Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Хлебни кнедли и гъби по баварски в компанията на една голяма бира в сърцето на стария Мюнхен

Хлебни кнедли и гъби по баварски в компанията на една голяма бира в сърцето на стария Мюнхен

Хлебни кнедли и гъби по баварски в компанията на една голяма бира в сърцето на стария Мюнхен - изображение

Намираме се в сърцето на стария Мюнхен в пивоварна, ситуирана на място с 600-годишна история. Този, който е бил в центъра на Мюнхен няма как да не е опитал от пенливата бира, която се предлага в това типично баварско местенце.


Legern
Tal Brewhouse разказва за вековната история на Мюнхен и първата пивоварна, датираща в архивите на града от 1433 година.
Сядаме на масивните дървени маси и към нас се отправя келнер в типична баварска носия, която включва кожени къси панталони и високи чорапи от истинска вълна, които може да намерите почти във всеки магазин по дължината на главната улица. Характерното за всички подобни места е чувството за хумор, с което всички подхождат, когато поръчате малка бира – "Тук нямаме малка бира!" – ни отговаря келнерът на немски, с широка дяволита усмивка.


Докато очакваме бирите с нетърпение, пристъпваме към менюто и веднага ни прави впечатление написаното отгоре – "Добрата храна държи тялото и духа заедно" – с пояснението – "това обичаме да казваме в Бавария". Всичко това под летния слоган на заведението, който гласи: "Лятото е времето, когато е прекалено горещо, за да вършим работата, която беше прекалено студено, за да вършим през зимата" – Марк Твен.



Става ясно, че тук времето и задълженията спират и се пристъпва към бира и вкусна баварска храна. А ето и една типичната баварска рецепта за гъби със сметана и хлебни кнедли, която откраднахме от Legern Tal Brewhouse специално за вас (ястието по-долу върви с всяка бира и е чудесен придружител на всяко месно ястие):

Хлебни кнедли:

250 гр сухи хлебчета (около 3-4 филийки)

250 мл прясно мляко

2 яйца

1 супена лъжица масло

1 смлян лук

Сол, пипер, индийско орехче, смлян/наситнен магданоз

Смесете млякото, яйцата и подправките и ги оставете да почиват приблизително 20 минути. През това време задушете лука с маслото. След като се изстуди леко, смесете го внимателно с накъсаните хлебчета и прибавете скълцания магданоз. След като „тестото“ за кнедлите е готово, оформете с влажни ръце 8 кръгли кнедли (наподобяващи формата на едри кюфтенца). Сега те са готови да се задушават за приблизително 30 минути.

Гъби пачи крак със сметана

400 гр гъби пачи крак

1 супена лъжица масло

2 глави лук

100 грама бульон

100 гр сметана

Смлян/наситнен магданоз, мащерка, сол, пипер

Първо накълцайте/наситнете лука, мащерката и магданоза. Почистете гъбите и ги нарежете на едро. Затоплете маслото в тиган и прибавете гъбите, след малко прибавете лука. Тогава прибавете бульона и го оставете да покъкри за кратко. Внимателно прибавете и сметаната. А след това и мащерката и магданоза. Оставете да къкри на тих огън. Най-накрая поръсете със сол и пипер.

Ястието е готово, наливайте бирата, наздраве!

За framar.bg: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлХрани и ястияЛюбопитноИсторияАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиБотаникаСнимкиСъставкиДиетиПроизводителиПсихологияКлинични пътеки