Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Доротея Луканова: една жена, която реши да състави сборник с вашите разкази за кауза, свързана с диабета

Доротея Луканова: една жена, която реши да състави сборник с вашите разкази за кауза, свързана с диабета

Доротея Луканова: една жена, която реши да състави сборник  с вашите разкази за кауза, свързана с диабета - изображение

"Диабетът трябва да е една част от живота ни, а не ние част от него... След точно една година с диабет вкъщи, мога смело да кажа, че не страшно, когато знаеш какво правиш и се стремиш максимално бързо да приемеш фактите. В името на здравето и пълноценното детство на детето, всеки родител е способен на всичко."

По случай предстоящия 14 ноември и световния ден на диабета ще ви запознаем с Доротея Луканова и нейната кауза. Доротея е майка на син, а диабетът живее от една година в нейния дом, както тя самата се изразява. Именно тази диагноза, поставена нейния малък син преди година е вторичният тласък на идеята да организира проект Детство, за който ще ви разкажем.

В какво се състои той?

Доротея решава да играе ролята на събирач и редактор на сборник с разкази, а парите от продажбата на сборника, издаден с помощта на спонсор, да бъдат дарени на отделението по Диабет в Клиниката по ендокринология, диабет и генетични заболявания към Специализирана Болница за Активно лечение по Детски Болести - София. Това споделя Доротея с нас и в страницата, която тя създава в социалната мрежа ФБ. Идеята е всеки желаещ да изпрати свой разказ, който да бъде поместен в сборника, заедно с името на своя автор. Мотивът средствата да бъдат набирани именно за отделението по Диабет в Клиниката по ендокринология, диабет и генетични заболявания към Специализирана Болница за Активно лечение по Детски Болести - София е личен - там поставят диагнозата на нейния син преди година.

"Защо? Защото от 6 до 14 ноември бяхме там с Денис за десетина дни, със стряскащата диагноза - диабет тип 1. Животът продължава на пълни обороти, борим се, стараем се да сме в норма и гледаме напред. Там приемат деца от цяла България, а разполагат само с 10 легла. Екипът от лекари и сестри е най-добрият в България и нямам думи да изкажа благодарността си, за подкрепата и силата, която ми дадоха, за да не се срина. Искам да им помогна, да дават своята грижа в една по-хубава обстановка. Да имат весели детски чаршафи за децата, да имат нормален кантар за теглене на грамажите въглехидратна храна и много други необходимости, на пръв поглед ежедневни и елементарни нужди. И не само! Вярвам, че ще ме подкрепите!"

Доротея признава, че голяма сила да приеме идеята за болестта на сина й по време на първите месеци дава едно изказване на медицинска сестра в болницата и то гласи: "Единственият ви шанс е да приемете диабета като част от семейството и всичко ще се нареди". Не е лесно, но ако приемеш болестта и спазваш няколко правила, можеш да живееш здрав и дълъг живот – споделя Доротея. Не на последно място контактите с другите родители и обмяната на опит и взаимната подкрепа са от голяма помощ.

Впечатлена от човещината на екипа от медицински сестри и лекари в диабетното отделение на детската ендокринология в педиатрията, Доротея обобщава: "Свалям им шапка и поклон за всеотдайността им и подкрепата, която оказват, не само медицинска, но и човешка" и ни приканва да се присъединим към групата, да изпратим своя разказ и да сме заедно в борбата с диабета.

Може да изпратите своя разказ, да се включите в проекта или просто да обмените опит с родителите на деца болни от диабет на страницата на проекта във ФБ ТУК >>>

за framar.bg: Елиза Трайкова

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИнтервютаСнимкиНовиниХранене при...ПатологияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноСпортВидеоАнкетиДиетиТестовеХрани и ястияЛеченияБотаникаЛайфстайлОрганизацииЗаведенияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаПсихологияЗдравни проблемиПроизводители