Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Джаз форум "Да засвирят тромпетите" - Стара Загора, 13 - 15 юни 2013

Джаз форум "Да засвирят тромпетите" - Стара Загора, 13 - 15 юни 2013

Джаз форум "Да засвирят тромпетите" - Стара Загора, 13 - 15 юни 2013 - изображение

Международният Джаз Форум "Да засвирят тромпетите" ще се проведе от 13 до 15 юни в Стара Загора за втори пореден път. Фокусът на тазгодишното издание е тромпетното звучене в джаз музиката, откъдето идва и неговото име "Let the trumpets play!"

Джаз форумът в Стара Загора е първото по рода си събитие за годината, което вдига летвата изключително високо, поради силното международно участие, включено в програмата. Организаторите споделят, че целта им е да предложат на публиката музикални проекти с безкомпромисно качество, които съчетават таланта и усещането за джаз на българските и чуждестранните музиканти.

Заедно с български джаз музиканти ще свирят техни колеги от Холандия, Унгария, Полша, Австрия, Великобритания, Русия, САЩ и Колумбия. Сред световноизвестните звезди, които ще вземат участие във форума са Ерик Влуиманс от Холандия, който ще бъде солист на Биг бенда на БНР, Жерар Презенцер от Великобритания ще свири с Михаил Йосифов бенд, Александър Сипягин от САЩ ще си партнира с формацията на братя Владигерови, а Бела Салоки от Унгария ще бъде част от Военния биг бенд на Стара Загора и на Dixieland All Stars.

От надслова "Да засвирят тромпетите", под който ще се проведе форумът, става ясно, че най-многобройно участие е отредено именно на тромпетистите. Те ще представят своето майсторство и талант, като ще застанат зад обща цел - да разкрият магията и красотата на инструмента, който неслучайно е наречен Краля на джаза.

Михаил Йосифов, Росен Захариев, Александър Владигеров и Венцислав Благоев ще представят възможностите на българската тромпетна школа, с подкрепата на Кути Върбанов и доайена Данчо Капитанов.

Джаз форум Стара Загора ще бъде огласен от музикални композиции, представящи особеностите на всички негови епохи. Съвременни авторски композиции, етно и дори фрий джаз ще се превъплътят в една истинска тромпетология - от блус и диксиленд, през златните времена на 40-те и 50-те години.

Във фестивала е отредено специално място на приемствеността. Старозагорската традиция на НУМСИ "Христина Морфова" ще бъде представена от Ансамбъл тромпети на музикалния педагог Пенчо Пенчев. Под акомпанимента на Биг бенда на Българското национално радио ще пее вокалният квартет "Розов цвят", а най-малките почитатели на джаза ще бъдат приобщени от "Джаз за деца с Венци Благоев".

И както е казал Луис Армстронг: "Ако само питаш, никога няма да разбереш /какво е джаз/!" Проф. Владимир Радулов ще изнесе беседа, относно творчеството и приноса на Сачмо и значението на тромпета за джазовата музика. Владимир Гаджев пък ще разкаже за "Връзката между полския и българския джаз. Списание Джаз форум".

Организатори на Джаз Форум Стара Загора са Община Стара Загора, с огромната подкрепа от страна на "КонтурГлобал" и със съдействието на Унгарския и Полския културни институти, Регионална библиотека "З. Княжески", Булагро АД – Стара Загора, парк-хотел "Стара Загора" и хотел "Форум".

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниПсихологияСоциални грижиЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпортРецептиАлт. медицинаОбразованиеСпециалистиСпорт и туризъмВидеоЗаведенияОрганизацииИстория