Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Да танцуваш и да останеш сух под дъжда - дъждовната стая в Обединените арабски емирства

Да танцуваш и да останеш сух под дъжда - дъждовната стая в Обединените арабски емирства

Да танцуваш и да останеш сух под дъжда - дъждовната стая в Обединените арабски емирства - изображение

Представете си, когато ви е горещо и задушно в летните дни да има една стая, в която можете да влизате с леко падаща вода наоколо. И докато се разхождате оставате сухи, но усещате прохлада.
Това не е мечта за учените, а новата постоянна инсталация на фондация "Арт Шарджа" – "Дъждовната стая" (Rain Room), която се намира в Шарджа – град в Обединените арабски емирства.

дъждовна стая

Стаята е просторно помещение, от което се стича много вода. Когато влезете вътре, е неизбежно да не чуете звуците на падащите капки и да не усетите свежестта на въздуха. И всичко това, без да се намокрите. Как е възможно ли? Благодарение на специално разработени датчици, които улавят движенията на посетителя и спират водата на мястото, на което е застанал. И воала! Ефектът е невероятен – може да се разхождате, да танцувате под дъжда, без да сте мокри. Има риск да се намокрите, ако рязко смените посоката си на движение.

дъждовна стая

Водата, която се използва, е 1200 оборотна самопречистваща се. 

И ако посетите това място, то трябва да знаете следните неща: Забранено е внасянето на храни и напитки, а снимките са изцяло отговорност на посетителите. Лъскъвите и ярки дрехи влияят на сензорите следователно и те са непрепоръчителни. 

Дъждовната стая е експеримент, прилагащ изкуствен интелект, за да може хората да видят и дори да усетят степента на автоматизация и контрол, която вече ръководи голяма част от нашия живот.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: news.artnet.com; thenational.ae

Снимки: dailymail.co.uk

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиАнкетиПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноТестове