Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство „Да обичаш Винсент“- последните дни от живота на великия художник, пресъздадени от 124 творци от цял свят

"Да обичаш Винсент“- последните дни от живота на великия художник, пресъздадени от 124 творци от цял свят

"Да обичаш Винсент“- последните дни от живота на великия художник, пресъздадени от 124  творци от цял свят - изображение

Екип от ентусиасти се впуска в смелото предизвикателство да направи първия в историята пълнометражен анимационен филм за великия художник Винсент ван Гог, който е рисуван изцяло с маслени бои. И успява. 

В едно студио в пристанищния град Гданск, Полша, отличеният с "Оскар" аниматор Хю Уелчман и полската художника Дорота Кобиела, се впускат в приключението, а резултатите са впечатляващи. 

Документалният филм представя историята на художника, разказана чрез картините и героите му. Около 120 маслени платна от Ван Гог оживяват, за да представят последните дни от живота на твореца. За период от 7 години 124 художници от цял свят успяват да създадат 65 000 кадъра с помощта на 3 000 литра маслени бои.

Диалозите са вдъхновени от 800 писма, които Ван Гог адресира до приятелите и семейството си. В тях той засяга теми като болка, страдание и самотата, която е неизменна част от живота на един творец.

Идеята това да е първият в историята анимационен филм, изцяло създаден от маслени рисунки, хрумва на двамата творци от един израз на самия художник. 

''Истината е, че не съществува друг език освен този на картините'' – пише ван Гог в последното писмо до брат си Тео.

Да обичаш Винсент

"Оригиналната концепция беше да разкажем историята на ненадминатия Ван Гог, като използваме неговите живописи. Но след това започнахме да анализираме хората в живота му - той е рисувал портрети на приятели, познати, дори на хората, доставящи писмата му. Открихме това, което те казват за него, в историческите записи", споделя Хю.

"Ван Гог описва живота си чрез платната си. Достатъчно бе да свържем творбите му от този период, да анализираме биографията му, към която впоследствие добавихме писмата му", пояснява Кобела.

Заглавието "Да обичаш Винсент" също е провокирано от кореспонденията, която художникът води с брат си и другите хора в живота му. "Накрая на писмото творецът се подписва като "Вашия обичан Винсънт", разкрива Кобиела. 

Да обичаш Винсент

Повече от 5 000 са кандидатите, които искат да станат част от грандиозния проект. Финалистите, които преминават успешно тридневния изпит, започват 180–часов интензивен въвеждащ курс, за да могат да се научат да рисуват в стила на художника. Творци от Испания, Индия, Канада, Австрия прекосяват океана, за да вземат участие във филма със своите маслени шедьоври. Темпът на създаване е една картина на всеки 40 минути.

Винсент ван Гог

Едно от предизвикателствата, с което екипът трябва да се справи, е това, че маслените бои засъхват много бързо. За да се предотврати този процес, към тях се прибавя масло от карамфил.

Процесът на заснемане е различен и трудоемък от другите продукции. Филмът е заснет само за две седмици – на живо и на зелен екран. След като конкретна сцена се заснеме с актьори, отделните кадри се изпращат на художници, които ги "преправят" в стила на Ван Гог. Когато картината е готова, сцената се заснема отново.

Филмът е с продължителност 1 час и 34 минути. За това време са създадени повече от 57 000 отделни "кадъра" маслена живопис. Сравнение: За период от 10 години Ван Гог рисува 2100 творби, 800 от тях са с маслени бои.

 

"Този човек е страдал толкова много, изпитвал е огромна болка и тъга в живота си, но е бил изпълнен с много любов най-вече към изкуството, което може да се наблюдава във всяка една от картините му", заключват създателите на проекта.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: independent.co.uk; bbc.com; stuff.co.nz

Снимки: themissingslate.com; theinspirationroom.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимки