Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Гърбат кит спасява тюлен от атаката на група косатки

Гърбат кит спасява тюлен от атаката на група косатки

Гърбат кит спасява тюлен от атаката на група косатки - изображение

Първоначално ситуацията на тюлена изглежда безнадеждна – морското животно се намира на парче арктичен лед в океана, заобиколено от няколко косатки. Хищните бозайници скоро започват да плуват много близо до убежището на тюлена, създавайки вълни, които да накарат беззащитното животно да падне във водата.

След малко обаче два гърбати кита се появяват, които се приближават към бедстващия тюлен. С помощта на двата морски гиганта изплашеният бозайник успява да достигне друго парче лед и да спаси живота си.

Гърбат кит нападат косатки, които атакуват други морски животни.

"Бях шокиран. Изглеждаше сякаш се опитват да защитят тюлена" – обяснява морският еколог Робърт Питман, който става свидетел на случката през 2009 г.

Гърбатите китове са известни с това, че яростно бранят малките си от атаките на косатките. Заради огромния си размер гърбатите китове не представляват лесна мишена за останалите океански обитатели. Косатките са единствените хищници, които нападат малките на огромните бозайници. Обикновено майките прилагат тактиката да удрят водната повърхност с мощните си опашки и перки, за да изплашат атакуващите косатки.

Гърбат кит

След като анализират поведението на огромните бозайници, учените установяват, че гърбатите китове не само защитават, но понякога и нападат първи хищниците си. Понякога гърбатите китове дори атакуват косатки, за да предпазят малкото на друго себеподобно.

Морските гиганти помагат и на други видове животни.

След като Питман (служител в Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания в Сан Диего, Калифорния) става свидетел на помощта, която два гърбати кита оказват на бедстващ тюлен, решава да отправи запитване за предоставяне на информация от хора, документира подобно поведение в дивата природа. Вследствие на молбата си морският еколог получава повече от 115 сведения за сходни случаи, както и снимки и клипове като доказателство за разказите на хората.

Не е трудно да се обясни защо гърбатите китове се притичат на помощ, когато забележат, че едно от себеподобните им е нападнато от косатки. Тъй като този вид китове следват познати маршрути, вероятността да попаднат на родственици е сравнително голяма. Така че застрашената рожба може би носи някои от същите гени като своя спасител.

Тогава идва въпросът за тюлена и останалите видове животни, на които са съдействали гърбатите китове. След като преглежда всички записи и снимки, Питман установява, че в близо 90% от случаите, в които жертвата на косатките може да бъде разпозната, гърбатите китове оказват помощ на беззащитните животни.

Какво печелят морските гиганти в усилията си да спасят бедстващи представители на други видове?

Питман предполага, че поведението на гърбатите китове произлиза от непреднамерен алтруизъм. Огромните морски бозайници най-вероятно се насочват към местата, за които идентифицират, че косатки атакуват жертвите си. 

"Мисля, че те просто имат едно единствено правило. Когато чуят, че косатки атакуват, те се притичват на помощ" – разказва морският еколог.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencemag.org
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноИсторияРецептиСпорт и туризъмСпортНовиниЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаАнкетиЛечения