Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Гълъбите разбират теорията за относителността на Айнщайн

Гълъбите разбират теорията за относителността на Айнщайн

Гълъбите разбират теорията за относителността на Айнщайн - изображение

Гълъбите разбират абстрактните понятия за време и пространство и са в състояние да ги използват, за да разрешават проблеми, свързани с тях. Мнението е на професора по експериментална психология Едуард Васерман от университета в Айова и негови колеги, представено в статия, публикувана в списание Current Biology.

Според проф. Васерман с всеки нов експеримент става все по-ясно, че птиците почти не отстъпват по интелигентност на хората и другите примати и със сигурност не притежават кокоши мозък. „Например нашите гълъби се справиха със задачи, които изискваха едновременно разбиране и на времето, и на пространството“, заявява ученият.

Дълго време шимпанзетата и човекоподобните маймуни са смятани за най-умните представители на животинския свят. В последните години обаче първенството им се оспорва от някои видове пернати като враните от Нова Каледония, които умеят да създават инструменти и да решават задачи за съобразителност предназначени за 5-годишните. Подобни умения демонстрират още и обикновените врани и сойките.

Интересно е, че първите признаци, свързани със способността на птиците, учените откриват не сред "умните" представители от рода на враните, а сред най-обикновените гълъби, които по традиция биват смятани за доста глупави. Още през 2011 г. става ясно, че те умеят да различават числата от 1 до 9, а миналата година същите тези обикновени гълъби успяват да разграничат истинските думи от безсмислиците.

Васерман и колегите му установяват, че гълъбите разбират двата ключови елемента от теорията на относителността на Айнщайн – времето и пространството. Биолозите определят това като невероятно, защото пернатите не притежават онази специална зона в мозъчната кора, която позволява на хората и приматите инстинктивно да разберат, че живеят в триизмерно пространство и автоматично да изчислят позицията на всеки от предметите, тяхната посока и скоростта, с която се движат. Биолозите направили откритието, докато наблюдавали как гълъбите решават една от най-сложните задачи за животните. Става дума за възможността им да оценят колко дълго виждат конкретен предмет или какъв е неговия размер.

Учените въвели на екрана на компютъра линии с различна дължина, които птиците наблюдавали от 2 до 8 секунди. След това те трябвало да натиснат с човката си един от бутоните на екрана. Ако измервали вярно времето или дължината те получавали храна. Постепенно задачата била усложнена като дължината на линиите се променяла случайно, а също и продължителността им.

Експериментите показали ясно, че гълъбите наистина разбират какво представляват пространството и времето. Дори грешките им били подобни на тези, които правят хората и шимпанзетата при подобни тестове. Например птиците разбрали, че линиите, които стоят дълго време на екрана са, по-дълги от онези, които се появяват за кратко и обратното. Това според учените означава, че понятията пространство и време се обработват на същото място в мозъците на птиците, на което е и париеталната кора при хората и приматите. Къде точно е тя при гълъбите, все още не е ясно, но учените планират да го открият скоро. Според проф. Васерман неговото изследване ще помогне да се разбере как тази способност е била придобита от предците на бозайниците и птиците и защо е била важна за тяхното развитие.

източник: ria.ru

по статията работи: Гергана Караилиева

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛюбопитноСпорт