Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Въведение в рефлексологията на стъпалата на краката като средство за релаксация и лечение (Видео)

Въведение в рефлексологията на стъпалата на краката като средство за релаксация и лечение (Видео)

Въведение в рефлексологията на стъпалата на краката като средство за релаксация и лечение (Видео) - изображение

Ако някога се озовете в Тайван и имате достатъчно време, за да пообиколите, пък дори само предпочитаните от туристите локации, със сигурност ще попаднете на квалифициран терапевт, който ще ви предложи сеанс с рефлексология – традиционна форма на масаж, "внесена" от Китай преди хиляди години. Когато този момент дойде и по-точно след като отмине, ще имате чувството, че не ходите, а левитирате, както и че някой току-що е рестартирал всичките ви органи. И това само за някакви си 20-30 лева (минималната тарифа за половинчасова процедура е 400 тайвански долара, а с 1 лев се купуват приблизително NT$20). Какво точно се случва със стъпалата ви по време на сеанса и как е възможно ефектът от него да нахвърля до такава степен обикновеното физическо удоволствие, което, само по себе си, не е за подценяване, тъй като се отразява крайно положително на настроението и най-общо на кондицията?

Както вече стана дума по-горе, рефлексологията води началото си от древен Китай, като е прилагана успешно за лечение на болести и като профилактично средство тогава, когато се знае кои са слабите места на човека. В съвременен Тайван терапевтичният масаж, съчетаващ техниките "ан" (притискане) и "жу" (въртене), придобива популярност преди около 30 години, благодарение на швейцарския свещеник Йозеф Югстер, наричан от китайците Татко Ю, който преоткрива и систематично развива древните масажни техники.

Причината този вид масаж, известен с термина рефлексология, да е толкова е ефективен, е чрез него се влиза във взаимодействие с всички органи в тялото чрез точно определен начин на натиск върху отдалечени точки, намиращи се на ходилата на двата крака (такива, които се дублират и такива, които се откриват само на единия крак). Рефлексологията най-общо повлиява благоприятно кръвообращението и метаболизма (обмяната на веществата) и има магическо въздействие над хората, които прекарват голяма част от времето в седене прави или в ходене. Но не само.

Какъвто и начин на живот да водите, рефлексологията, която се смята за вид акупресурна терапия и част от алтернативната (източната) медицина, може да ви помогне да сте по-здрави, да се почувствате по-тонизирани, да отнеме болката и да ускори оздравителния процес, когато се прилага самостоятелно или в комбинация с друга терапия, включително медикаментозна.

Повечето хора бъркат рефлексологията с обикновения масаж на ходилата, който също има много добър ефект върху цялото тяло, защото действа отморяващо за мускулите на краката и засилва кръвообращението. Обикновеният масаж обаче няма никакво отношение към състоянието на вътрешните органи и той обикновено се прави на цялото тяло с друг вид натиск, докато рефлексологията работи единствено при точково прилагане (акупресура) на стъпалата, дланите и ушите.

Тъй като не се налага разсъбличане на тялото и дори лягане в хоризонтално положение, рефлексологията може да се прилага навсякъде, както е в Тайван – там бихте могли да се насладите на сеанс в мола, в хотела или дори в супермаркета. Тъй като обаче Тайван е твърде далеч – столицата Тайпе се намира на цели 8800 километра от София – ви предлагаме да преминете бърз курс по самообучение по рефлексология със схемите и видеоклиповете, които сме подбрали за вас в тази статия.


Схема 1

Схема 2 (с допълнителни точки)

Рефлексология се извършва винаги с натиск с палеца на ръката върху съответната точка и с въртеливи движения по посока на часовниковата стрелка. Как, къде и за колко време да го прилагате ще научите от седемте видеоклипа, обединени в плейлист, които можете да видите по-долу (след края на всяко видео автоматично ще стартира следващото).

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаЛайфстайлЛеченияСпортХранене при...ПсихологияСнимкиБотаникаЗаболявания (МКБ)ДиетиСпециалистиПроизводителиЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиИнтервютаСоциални грижиОрганизацииАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината