Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Всичко, което не знаехте за историята на клиновете, най-великото облекло за всички времена – част 1

Всичко, което не знаехте за историята на клиновете, най-великото облекло за всички времена – част 1

Всичко, което не знаехте за историята на клиновете, най-великото облекло за всички времена – част 1 - изображение

Клиновете имат различен отклик в културните нагласи - от твърденията, че те всъщност не са панталони до забраната им, според строги дрескодове. Нека направо си го кажем - те невинаги са били посрещани с отворени обятия. Истинската история на клиновете е забавна и колоритна, и определено заслужава своя момент в светлината на прожекторите.

Може да звучи странно, но разтегливите панталони, които познаваме и обичаме, се движат по ръба на модата вече половин век.

Разбира се, те са варирали във форма, цветове и принтове, но някак винаги са присъствали в гардероба ни. През 60-те години на миналия век жените сменят натруфените поли с оформящите клинове. Удобната дреха прокарва пътя си от Студио 54 през 70-те, през тренировъчните видеоклипове на Джейн Фонда през 80-те години, до гардероба на Линдзи Лоан в ранните години на 2000.

Днес все още сме лоялни към удобните клинове. От ученичките, които ги носят с ботуши Ugg, през дънковите джегинси, до кожените им варианти, които носим на коктейли, разтегливите панталони са все още на мода. Неотдавна "Обединените авиолинии" забраняват на двама пътници с клинове да се качат на полета си, тъй като не отговарят на дрескода.

Но нека научим всичко за историята на тази така любима на мнозина дреха.

Иновативен дебют през 60-те години

Можем да благодарим на учените за нашите чекмеджета, пълни с клинчета: Химикът Джоузеф Шивърс създава ликрата в своята научна лаборатория, а през 1959 г. първите разтегливи панталони стигат до универсалните магазини. През 60-те години на миналия век дизайнерите прегръщат идеята, но не по начина, по който е днес.

"Свободата и комфорта, която клиновете през 60-те години предлагат, се налагат с времето, но те нямат широко разпространение, защото това е епохата на "кукличките в мини поли"," разказва Шарлот Фийл, дизайнерски историк.

Андре Курегес (известен дизайнер) създава редица колекции кожени и вълнени клинове, които подчертават тялото, и това води до по-широкото им приемане като модна дреха.

Друг начин да се носят клинове по това време: като панталони.

Те не са прилягащи като чорапогащи, а са по-скоро разтегливи панталони с ръб, които се стесняват надолу по крака.

"Те са направени специално за спортни дейности, за вършене на домашна работа вкъщи, градинарство и т.н.", Джонатан Валфорд, моден историк и директор на Модния исторически музей.

"Клиновете влизат в модата, когато младите хора наистина решават, че не искат да се обличат като родителите си и започват да експериментират повече с модата"

От онзи момент разтегливите панталон навлизат във всички прослойки – известни личности, жени от горната и средната класа, живеещи в предградията. Те дори са приемлива дреха за по-младите жени и момичета в някои случаи. Но носенето на всякакъв тип панталони - плътни или не - ще ви докара изгонване от училище или ресторант.

Източник: bustle.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСпортЛюбопитноРецептиНовини