Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Вижте 15 от най-невероятните снимки, направени от сондата Касини – част 1

Вижте 15 от най-невероятните снимки, направени от сондата Касини – част 1

Вижте 15 от най-невероятните снимки, направени от сондата Касини – част 1 - изображение

Касини е навън в открития космос отдавна. Сондата, която изследва Сатурн , бе изстреляна от Земята през далечната 1997 г. – преди цели 20 години. В продължение на няколко години Касини летеше през Слънчевата система, за да достигне една от най-красивите познати ни планети, както я наричат астрономите, "бижуто" Сатурн. През 2004 г. космическият апарат влезе в орбита около космическото тяло.

В продължение на над 13 години Касини е някъде там и събира информация с цял арсенал от спектометри, магнитометри, радари и камери.

Въпреки че всички тези видове данни са изключително ценни за учените, именно снимките, които сондата изпраща към Земята предоставят един по-близък поглед към този далечен свят. Колко красив е Сатурн със своите пръстени!

Благодарение на тези величествени, неземни изображения ние научаваме толкова много очарователни нови подробности за Сатурн, неговите пръстени и луни.

Нека ви запознаем с едни от най-красивите и спиращи дъха изображения, направени от милата Касини през годините.

Денят, в който Земята се усмихна

Сатурн

На 19 юли 2013 г. Касини и Сатурн се намираха в една линия, което позволи улавянето на този невероятен кадър. Виждате ли стрелката, която сочи една бледа синя точка? Сигурно ви прилича на звезда, но не е. Това е Земята. Да, нашият дом, видян от 1.44 милиарда км.

Снимката е едва трета поред на Земята, заснета от външната част на Слънчевата система. Представете си, че точно в този момент сте гледали нагоре към небето и сте се усмихвали.

Сатурн през лятото

Сатурн

Сатурн е много далеч от Слънцето и Земята и едно пълно завъртане около нашата звезда му отнема много, много повече време. Една сатурнова година трае 30 земни години, което означава и много по-дълги сезони. Един сезон на Сатурн трае повече от 7 години.

Това означава, че Касини е имала невероятната възможност да наблюдава смяната на сезоните. Тази снимка е направена през 2016 г., докато Сатурн се придвижва към слънцестоенето си през май 2017 г. Северната полусфера, огряна от слънчева светлина на тази снимка, е в лятно слънцестоене, докато в южната разбира се е зимно.

Сезоните наистина оказват влияние върху времето на Сатурн и Касини успя да улови тези промени.

Пръстените на Сатурн и луната Тетис

Пръстените на Сатурн и Тетис

Тетис е петата по големина луна на Сатурн и е изградена почти изцяло от лед и малко количество скала.

 Благодарение на този си състав тя е като огледало и свети ярко, отразявайки слънчевата светлина. На тази снимка луната е осветена не от Слънцето, а от блясъка на Сатурн, който от своя страна отразява слънчевите лъчи.

Касини успя да предостави много информация за повърхността на Тетис под формата на цветове в широк спектър, които индикират наличието на материали, които не се срещат никъде другаде.

Окото на Сатурн – гигантския хексагон

Окото на Сатурн

Северният полюс на Сатурн не прилича на никой друг полюс в Слънчевата система. Характерната му черта е огромен облачен масив, който има формата на шестоъгълник. Страните на хексагона са с дължина 13 800 км, което е повече от диаметъра на Земята.

През първата половина от мисията на Касини в северното полукълбо на Сатурн беше зима, а шестоъгълникът бе в сянка. Но със смяната на сезоните хексагонът стана видим и позволи на космическата сонда да надникне и да заснеме някои интересни промени.

Между 2012 и 2017 г. хексагонът промени цвета си – от синьо към златистожълто. Учените от НАСА смятат, че това вероятно е вследствие на реакция между слънчевата светлина и частиците в атмосферата на планетата .

Гейзерите на Енцелад

Енцелад

Касини направи невероятното откритие, че на две от луните на Сатурн – Енцелад и Титан – има вода. Още по-невероятно се оказа засичането на гейзерите на Енцелад.

Те бяха открити на ледената луна през 2005 г. и са съставени от водна пара и ледени частици от течните океани, намиращи се под ледената кора на Енцелад. Касини всъщност прелетя над тези гейзери и успя да направи някои измервания, откривайки молекулен водород.

Това прави Енцелад възможно място за търсенето на извънземен живот (макар и най-вероятно на примитивно микробиологично ниво). Въпреки че на луната има малко светлина, учените вярват, че на Енцелад може да има хидротермални комини – каквито има дълбоко в тъмните им води на океаните на Земята, които гъмжат от живот.  

Преливащият от цветове Титан

Титан

Титан, друга голяма луна на Сатурн, обикновено е под покривалото на мъгливата си атмосфера. Благодарение на инфрачервеното си оборудване Касини успя да направи снимки и да създаде мозайка, която показва подробности от повърхността на луната.

Въпреки че свети като опал, това не са естествените цветове на Титан – луната по-скоро е кафеникаво-оранжева. Цветовете на тази снимка са постигнати чрез различни дължини на инфрачервените вълни.

Сатурн е толкова красив

Сатурн

Тъй като Земята се намира между Сатурн и Слънцето, никога няма да успеем да видим нощната страна на планетата с телескоп. Единственият начин засега е чрез космически апарат.

Тази снимка не само е спираща дъха, но и ни предоставя толкова много ценна информация. Когато Сатурн се осветява отзад по този начин, учените могат да видят детайли от пръстените, които не могат да бъдат забелязани от другата страна.

По този начин те успяха да засекат разлика в цветовете им, което до този момент бе невъзможно. Нещо повече, през този период през 2006 г. Касини откри два нови пръстена, неизвестни преди това –Янус/Епиметей и Палена.

Към втора част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации