Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби Вижте миниатюрния свят на охлювите и насекомите отблизо както никога преди през обектива на Вячеслав Мищенко

Вижте миниатюрния свят на охлювите и насекомите отблизо както никога преди през обектива на Вячеслав Мищенко

Вижте миниатюрния свят на охлювите и насекомите отблизо както никога преди през обектива на Вячеслав Мищенко - изображение

Движейки се предимно в превозни средства или пък пеш, но вечно забързани и с погледи, вперени в някое мобилно устройство, все по-рядко поглеждаме в краката си и съзерцаваме онези миниатюрни светове, за чиито представители ние сме ходещо бедствие, което е много по-малко необходимо за равновесието в природата от кое да е друго живо същество.

Дори да не сме изгубили напълно сетивността си за красотата и изумителните процеси, които протичат без наше участие (или още по-точно въпреки нас) в заобикалящата ни жива среда, тези миниатюрни светове, обитавани от безброй мимолетни създания, остават невидими за повечето от нас. Освен ако не сте естествоизпитатели, едва ли се спирате, навеждате и разглеждате с лупа всяка зелена туфа, дъждовна локва, цъфнал храст или мравуняк, покрай които минавате.

Ето защо фотографиите на украинския визуален артист Вячеслав Мищенко не просто ще ви впечатлят – те ще ви накарат да благоговеете пред чудото на живота и природата, да изпитате неподправена нежност към тези очарователни мекотели, а защо не и да се задълбочите познанията си за охлювите, които могат да бъдат наречени пълзящи имуностимуланти заради полезните вещества, които съдържат и произвеждат.

Вячеслав Мищенко живее и работи в малкия украински град Бердичев, намиращ се недалеч от Житомир (в северната част на страната), където е роден прочутият американски пианист Владимир Хоровиц. Като дете баща му редовно го води със себе си за гъби и докато ги търси и събира, малкият Вячеслав се натъква на всевъзможни буболечки и миниатюрни твари, от които започва да се интересува живо.

След време той започва да проявява интерес и към фотографията, след като вече е открил страстта си към визуалните изкуства, и решава да обедини тези свои занимания в едно, като запечатва с камерата си, оборудвана с макро обектив за заснемане на малки по размер обекти с голямо приближение, най-вече насекоми, гущери, паяци и любимите му охлюви в естествената им среда.

Повечето от фотографиите, които можете да видите по-долу, са заснети с Fujifilm Finepix S200EXR – първата дигитална камера на Мищенко, в чиято Facebook страница могат да бъдат видени още десетки подобни кадри и цели поредици с едни и същи главни герои.

"Снимам всякакви дребни животинки, но охлювите са особено близки до сърцето ми. Намирам ги за изключителни създания не само заради спецификата на устройството им, но и заради тяхната прелест и поведение. За мен те са магически същества", споделя Мищенко.


"Снимам моите обекти в техния естествен хабитат. Всички истории, които фотографиите ми разказват, съществуват в природата. Въпрос на късмет е да се озовеш да правилното място в точния момент. Моята цел е да покажа на повече хора красотата на света, който ни заобикаля".


"Започнах да се интересува от фотография покрай баща ми, който работеше на свободна практика за печатните издания в района. Наблюдавах работата му и се учех от него".


"Семейството ми често прекарваше уикендите на палатка сред гората, така че фотографията и разходките сред природата съвсем естествено се станаха част от живота ми. Направих първата си макро снимка, когато бях 10-годишен."


"След като се ожених и станах баща, заниманията ми с фотоапарата останаха на заден план. Прекарвах много повече време рисувайки. С развитието на дигитална фотография обаче преоткрих страстта си към това изкуство".


"Бих посъветвал начинаещите фотографи да се научат на търпение, да развият естетичния си вкус, да бъдат романтици и да обичат природата".


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлСпортНовиниХрани и ястияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиДиетиПроизводителиПсихология