Начало Лайфстайл Красота и стил Козметика Боя за коса от касис - безвредната алтернатива на учените

Боя за коса от касис - безвредната алтернатива на учените

 Боя за коса от касис  - безвредната алтернатива на учените - изображение

Много от съставките в синтетичните багрила са получени от нефтохимикали и могат да бъдат дразнещи за много хора, а в някои случаи дори могат да предизвикат тежки алергични реакции. Съществува и продължаващ научен дебат относно това дали тези съставки могат да причинят рак или не. И още нещо – боите за коса ( и не само) отиват директно в канализацията и ефектът им върху околната среда е пагубен.

С оглед на тези проблеми, химикът д-р Ричард Блекбърн и професор Крис Райнер от Университета в Лийдс, работят заедно, за да идентифицират естествените алтернативи, както и да създадат безвредна боя за коса, в която да няма химия. Основната съставка за направата й е касис или, за да сме по-точни остатъците от този плод.

За направата на багрилото анализаторите използват т.нар "кюспе" – съставка, която се получава, след като се пресова касиса. Синьо-виолетовата съставка запазва своя цвят дори след като измиете косата 12 пъти.

касис

"Поради множеството проблеми и опасности, свързани с конвенционалните багрила, искахме да разработим биоразградими алтернативи, които да минимализират потенциалните рискове за здравето и да предложат на потребителите една различна възможност", споделят от екипа.

Антоцианините се срещат във всички тъкани на растения, включително листа, стъбла, корени, цветя и плодове. Те са нетоксични, водоразтворими и отговорят на цветове за розово, червено, лилаво, виолетово и синьо. 

Извличането и използването им в ефективен процес обаче може да бъде предизвикателство. В този случай 90% от черните касиси се използват в процеса на производство на сок и много малка част от отпадъците могат да се полезни, но тази част е повече от достатъчна, за направата на безвредната боя.

Технологията за приготвянето на тази суровина е много сложна, но учените гарантират, че тези, които искат да сменят цвета на косата си няма да имат здравословни проблеми. Те работят активно, за да сведат алергичните реакции на продукта до минимум. Това е и основната разлика на боята – в нея не се съдържат химикали, за разлика от другите, които се предлагат на пазара.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: zmescience.com

Снимки: thriftyfun.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлБотаникаРецептиХранене при...СнимкиНовиниПроизводителиЛечения