Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Близо до хората: Зайци, морски свинчета и кокошки помагат в борбата със самотата и деменцията

Близо до хората: Зайци, морски свинчета и кокошки помагат в борбата със самотата и деменцията

Близо до хората: Зайци, морски свинчета и кокошки помагат в борбата със самотата и деменцията - изображение

Зайци, морски свинчета, кокошки и други животни се използват като терапия при възрастни хора срещу деменцията и самотата.

възрастни


„Стейтън Сити Фарм“ в Източен Лондон е една от малкото неправителствени организации, които започват да транспортират различни по вид животни в болници, защитени жилища и други места, където хората са изолирани и самотни. Те се опитват чрез животните да намалят депресията и да подобрят благосъстоянието на възрастните.

възрастна жена


" Тези същества предразполагат възрастните да водят разговори, да се усмихват и смеят. Пенсионерите прегръщат и обгрижват с любов животните. С подобен вид практика ние се стремим да повишим настроението, самочувствието  на хората. Целта ни  е да помогнем на болните хора да  спрат да се  чувстват ненужни“, заявява Мърлин Страндъри, служител в организацията.

възрастна жена


Последни проучвания показват, че социално изолираните хора имат 64 % по-голям шанс да развият клинична деменция и 30 % по-голям шанс да получат инсулт или сърдечно заболяване. Експертите смятат, че деменцията може да бъде също толкова вредна за здравето, колкото и тютюнопушенето.

Оси Кресуел, 87-годишен шериф, който губи съпругата си през 2004 г. заявява: „Самотата е най-лошото нещо. Много е трудно да се пребориш с това състояние. "Когато виждаме тези животинки и очите ни започват да блестят от щастие. Галим ги, радваме им се и това ни кара да се чувстваме по-малко самотни. Истината е, че на 87 години, кокошките са най-голямото щастие в нашия живот“, споделя той.

възрастни хора


В един от домовете, в който се грижат за хора, които страдат от деменция е установено, че откакто различни видове животни посещават обитателите на дома, инцидентите с насилие от страна на живущите намаляват с 50%, а употребата на антипсихотични лекарства се редуцира. Тези хапчета вече не се издават рутинно, а само в крайни случаи.

източник: telegraph.co.uk; agingcare.com

по статията работи: Илияна Стоянова

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиСоциални грижиХранене при...Алт. медицинаИзследванияИсторияБотаникаЛеченияИнтервютаСпециалистиОрганизацииКлинични пътекиСпортЗаведенияНормативни актове