Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Бил Гейтс ще даде на света революционно средство за контрацепция с дистанционно управление

Бил Гейтс ще даде на света революционно средство за контрацепция с дистанционно управление

Бил Гейтс ще даде на света революционно средство за контрацепция с дистанционно управление - изображение

Бил Гейтс даде на света най-разпространената операционна система – Windows. Пак на него дължим гейм конзолата Xbox, култовата sci-fi поредица Halo и още един куп революционни изобретения, въпреки че мнозина ще побързат да ни апострофират и да изтъкнат, че не той ги е изобретил, а умовете, привлечени в неговата компания. В последно време основателят и бивш изпълнителен директор на Microsoft обаче е съсредоточил част от неизчерпаемата си енергия, креативна сила и нестихваща необходимост да прави живота на хората по-добър и по-лесен в една по-различна сфера, а именно контрола над раждаемостта и изобщо средствата за протекция по време на секс. Най-новият му проект – контрацептивен чип с дългогодишен живот и опция за спиране и пускане - би могъл да стане факт през 2018 година, в случай, че клиничните тестове на устройството, в която вече е инвестирал близо $5 милиона, преминат успешно.

Фондацията на Бил Гейтс и съпругата му – Мелинда, сътрудничи на новосъздадена компания – MicroCHIPS, която е базирана в Масачузетс и разработва контрацептивния чип на базата на технология, създадена още през 90-те години на миналия век от биоинженерите Робърт Лангър и Майкъл Сима и следващият по това време медицина Джон Сантини, които предоставят лиценза на MicroCHIPS.

Устройството представлява миниатюрен чип, снабден с микроскопични хормонални резервоари, който се имплантира в женското тяло и може да функционира в продължение на 16 години – над три пъти по-дълго време от кой да е имплантируем контрацептив, в това число вътрематочните спирали. Това, което прави новата технология наистина революционна, е възможността за активирането и дезактивирането й с дистанционно управление, което позволява максимално лесно, удобно и безболезнено (неинвазивно) планиране на евентуална бременност.

Дизайнът на чипа позволява имплантирането му под кожата, където ще освобождава по 30 микрограма от контрацептивния хормо левоноргестрел дневно чрез нарушаване целостта на херметически запечатани единични резервоари посредством провеждането на електрически ток. В най-скоро време устройството ще бъде подложено на предклинични тестове, след което MicroCHIPS ще кандидатства за одобрение от Комисията по лекарствата и храните на САЩ, надявайки се през 2018 година да може да го пусне на пазара. Един от рисковите елементи, които на всяка цена трябва да бъдат елиминирани преди това, е възможността за хакерски атаки, уточняват създателите на разработката.

Всъщност идеята за контрацептивния имплант не е на учените от компанията, а на самия Бил Гейтс, който посещава Лангер в неговата лаборатория, за да обсъди с него възможността за разработването на метод за контрол на раждаемостта, който да може да се използва без подмяна в продължение на дълги години и да се активира и дезактивира колкото пъти е необходимо. Лангър насочва Гейтс към MicroCHIPS и към днешна дата проектът се развива повече от обещаващо.

Както вече стана дума по-горе, Бил Гейтс не от вчера се занимава с намирането на начини за подобряване сексуалния живот на хората чрез усъвършенстване на вече съществуващите и създаване на нови методи за превенция на полово предавани болести и предпазване от нежелана бременност. През юни 2014 година Gates Foundation отпусна субсидия в размер на $100 000 на Университета Wollongong в Австралия за производството на нов вид презервативи за още по-голямо удоволствие по време на половия акт. И това е само един от 11-те проекта за кондоми, финансирани до момента от фондацията на Бил Гейтс!

Изобретател, предприемач, бизнесмен, но преди всичко филантроп, Бил Гейтс притежава милиарди, но живее скромно и дарява огромни суми всяка година, за да подобри живота на онези, които най-много се нуждат от това.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлНовиниИсторияСнимкиАлт. медицинаЗдравни проблемиБотаникаЗдравни съветиПсихологияФизиологияИзследванияХранене при...ОрганизацииСпорт