Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Бен Кингсли – трансформацията на един актьор

Бен Кингсли – трансформацията на един актьор

Бен Кингсли – трансформацията на един актьор - изображение

Способността да се пресъздават различни роли е основното качество на добрия актьор. Талантливите творци могат да изиграят едновременно положителен семеен човек и циничен злодей също толкова добре. Най-високото майсторство за един актьор е да може да "влезе в обувките" на исторически личности от друга националност, без да се налагат тонове грим. С всичко това е известен британският актьор Бен Кингсли. Едни от най-запомнящите му роли в киното са тези на Махатма Ганди, Владимир Ленин и египетски фараон.

Кой е този забележителен човек, чийто външен вид магически съчетава характеристиките на много различни нации и националности.

Истинското име на Бен Кингсли е Кришна Пандит Банджи. Той е роден през 1943 г. в семейството на лекар от индийски произход и британски модел. Освен него в семейството има още 3 деца.

Родителите му вярвали, че той ще стане лекар. Самият актьор признава, че не е бил против това: "Учих физика, химия и биология в гимназията на Манчестър. Не съжалявам за това", споделя актьорът.

Едно семейно пътуване в Стратфорд на Ейвън  коренно променя живота на Кришна.

По време на представление в Кралския национален театър бъдещият актьор гледа любимия си театрален актьор Иън Холм да играе Ричард III. Кингсли си спомня, че е започнал да копира движенията, дотолкова, че в един момент е припаднал -  или поради силната емоционална реакция или поради задуха в театъра. Когато Бен напуска театъра и се присъединява към родителите си, той твърдо заявява, че иска да бъде актьор.

Първото му интервю не преминава успешно, защото интервюиращият просто не може правилно да произнесе името Кришна Банджи и това наистина разстройва младия актьор. По съвет на баща си, прохождащият мъж решава да използва псевдоним, който да звучи по-приятно на английски. Така Кришна се превръща в Бен Кингсли.

През 1967 г. Кингсли става част от Кралската Шекспирова компания. След това той посвещава следващите 15 години от живота си на театъра, като играе в пиесите "Хамлет", "Сън в лятна нощ", "Крал Лир", "Много шум за нищо" и т.н. В същото време Кингсли се снима в телевизионни сериали и филми.

Всичко се променя, когато през 1982 г. Кингсли получава главната роля в историческия филм Ганди, посветен на живота на главния идеолог на движението за освобождение на Индия -  Махатма Ганди.

Той многократно е признавал, че ролята на Ганди е огромна отговорност за него. Кингсли се подготвя усилено за този филм "методично и научно" - чете много биографични книги, гледа стари видеоклипове и внимателно анализира всяка снимка, до която успява да се добере. Най-изумителното е, че  актьорът напълно променя режима си на хранене - става вегетарианец и губи 22 килограма. Освен това бръсне главата си, започва да практикува йога и медитация.

Всички тези усилия му носят много успехи. Кингсли получава 5 награди за изключителното си актьорско превъплъщение, включително Оскар, БАФТА и Златен глобус за най-добър актьор.

След това Бен Кингсли е многократно номиниран за Оскар и Златен глобус. През 2002 г. е удостоен за приноса си в британската кинематография. В едно от интервютата си актьорът признава, че този факт донякъде компенсира липсата на внимание от страна на родителите в детството му: "Получих признание от кралицата. Толкова бях щастлив, исках да  спра всеки минувач на улицата и да му кажа, че майка ми ме обича. Така се чувствах", казва той.

Актьорът е участвал в повече от 100 филма и телевизионни сериали по време на актьорската си кариера, включително "Къщата от пясък и мъгла", "Списъкът на Шиндлер", "Късметът на Слевин", "Принцът на Персия: Пясъците на времето" и др.

Едва ли има някакъв характер, в който Кингсли не би могъл да се превъплъти. Той е играл американски гангстер и арабски шейх, равин, египетски фараон, президент на Афганистан и много други.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Снимки: bbc.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСпорт