Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Белгийски учени откриха нова част в човешкото тяло

Белгийски учени откриха нова част в човешкото тяло

Белгийски учени откриха нова част в човешкото тяло - изображение

Колкото и невероятно да звучи, в човешкото тяло все още има части, които учените тепърва ще откриват. Това е единственият извод, който може да бъде направен с оглед на факта, че само 5 месеца след установяване наличието на непознат досега слой в роговицата на човешкото око, се оказва, че в коляното на повечето хора има сухожилие, което не присъства в учебниците по анатомия.

Откритието е направено от двама хирурзи от белгийския институт University Hospitals Leuven - Д-р Клаес и Д-р Белеманс - според които това сухожилие играе важна роля в разкъсването на предната кръстна връзка, което най-често се случва при спортистите /най-вече футболисти и тенисисти/, но може да споходи човек и при ходене или дори внезапна промяна на положението на тялото.

Наречено от тях "предно латерално сухожилие" /латерален означава страничен/, то е видяно под микроскоп след приложена дисекционна техника в хода на задълбоченото проучване на евентуалните причини за усложнения у някои пациенти след рехабилитационна терапия за разкъсана предна кръстна връзка.

Двамата хирурзи насочено търсят това непознато досега сухожилие, след като попадат на изследване от 1879 година, в което е изказана хипотезата за съществуването на такова, без да е подкрепена с конкретни факти. Оказва се, че авторът на дисертацията е прав и предно латералното сухожилие е видяно от двамата хирурзи при 97% от пациентите, които са прегледали. Те са установили също така, че т. нар. "въртене в коляното", което е често срещано усложнение след провеждането на рехабилитация на скъсано предно кръстовидно сухожилие, се причинява именно от разкъсването на новооткритото предно латерално сухожилие.

Както стана дума по-горе, последният случай на намиране на непозната досега част от човешкото тяло датира от месец май 2013 година. Тогава бе оповестен резултатът от проучване на екип на Университета в Нотингам, благодарение на което редица офталмологични операции и процедури станаха по-лесни и сигурни.

Става дума за изключително тънък, но здрав и непропусклив на въздух слой в човешката роговица, наречен Dua's layer /слоят на Дюа на името на британския учен и изследовател от индийски произход Harminder Singh Dua, оглавяващ катедрата по офталмология към същия университет/, който се намира между съединителната тъкан на роговицата и десцеметовата мембрана.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСпециалистиЛичностиСнимкиПсихологияНаправления в медицинатаРецептиСоциални грижиОрганизацииХранене при...Нормативни актовеКлинични пътекиСпортЛеченияИнтервютаЗаведенияМедицински изследванияКалкулаториПроизводители