Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Аферата на сър Уинстън Чърчил

Аферата на сър Уинстън Чърчил

Аферата на сър Уинстън Чърчил - изображение

Образът, който един от най-известните лидери в историята е изградил, според някои има нужда от място за ревизионизъм. Неиздавано досега интервю с един от близките му съветници спекулира за тайна афера, която има потенциала да злепостави кариерата на сър Уинстън Чърчил.

Думите, с които се описва връзката на Чърчил със съпругата му Клементин, често обрисуват последната като огромна сила зад неговия трон. Нов документален филм, който носи името "Тайната афера", базиран на изследванията на Ричард Той – професор по история в Екстърския университет, и Уорън Доктър – международен историк от университета в Уелс, представя една по-сложна версия за личния живот на британския политик.

Академиците откриват, че през есента на 1985 г. бившият частен секретар на Чърчил – сър Джон "Джок" Колвил – дава интервю на архивистите на "Churchill College" в Кембридж относно неща, които дотогава не са били публично известни. Имало е слухове, разбира се, и те вярват, че този разговор ги оправдава. Изявлението засяга връзката на Чърчил с бляскавата аристократка лейди Дорис Касълрос и последствията от техните отношения. То е направено с уговорката за статуса си на "една скандална история, която не трябва да бъде разпространявана с години." 

Уинстън Чърчил и Дорис Касълрос
Той беше на път да се превърне във военен герой, който повежда Великобритания през най-мрачния й час, когато стоеше сам и дързък срещу Хитлер. Тя - "най-екстатично красивата жена в Лондон“, която смяташе, че „няма такова нещо като импотентен мъж, а само жена, която не знае какво да прави."

"Уинсън Чърчил не беше много привлекателен мъж като цяло и не мисля, че за неговите 55-60 години брак някога е допускал грешки, освен този единствен случай, когато лейди Чърчил не беше с него и под лунната светлина на южна Франция… Той определено имаше афера… кратка връзка с… Касълрос мисля, че се казваше… да, да, точно така – Дорис Касълрос", са думите на Колвил според проучването.

Работата на историците получава силен отзвук и създава повод за полемика в социалните мрежи. Поставя се под въпрос квалификацията им и достоверността на информацията, която представят – известният историк и биограф Андрю Робъртс реагира остро на твърденията за съществуването на подобна афера и нарича документалния филм "безоснователно опозоряване на един велик държавник". Колвил става секретар на Чърчил едва през май 1940 г., докато предполагаемата афера се е състояла между 1933-37 г. С други думи, според Робъртс това е информация от втора ръка, при това споделена цял век по-късно.

Дорис Касълрос
Лейди Дорис Касълрос (смятана за възможна любовница на крал Едуард VII и на сина на Чърчил - Рандолф) съблазнява Уинстън при Френската Ривиера и го кани да бъде един от малкото хетеросексуални мъже, които остават в наречения от нея "Рай без Адам". 

Ричард Той и Уорън Доктър дават на Чърчил четири почивни дни, които прекарва с Касълрос – известната леля на модела Кара Делевин – в южните части на Франция през 30-те години на XX век, когато той е извън длъжност. Според тях любовниците продължават да се срещат в Лондон и Уинстън рисува най-малко два портрета на Дорис – през живота си е нарисувал само един на жена си Клементин.

"Майка ми имаше много истории, които да разкаже за времето, когато двамата оставаха в къщата на леля ми в "Бъркли Скуеър", припомня в първото телевизионно интервю за семейство Делевин племенницата на Дорис – Кара.

Кара Делевин
"Когато Уинсън идваше на посещение при леля ми, персоналът беше освобождаван за целия ден, това е едно от нещата, които майка ми е споделяла. Тъй като двете бяха много близки, един ден Дорис е признала пред нея, че с Чърчил имат афера." 

Щом войната чука на вратата и кариерата на Чърчил се възобновява, той прекратява връзката. Касълрос се мести във Венеция, започва романтична връзка с богата американка и заминава за САЩ. Заедно с войната за Дорис идва и старостта, богатството й намалява и не закъснява момента, в който тя отчаяно иска да се прибере у дома. Историците разказват, че нейният бивш любовник й предоставя такава възможност. През 1942 г. Чърчил посещава президента Рузвелт в една жизненоважна среща – Великобритания се нуждае от подкрепата на Америка, за да победи Хитлер.

Въоръжена с една от картините, които Чърчил рисува за нея преди години и може да послужи като доказателство за тяхната афера, Касълрос успешно изнудва Уинстън, да й издейства път към дома.

Дорис КасълросДорис Касълрос умира в хотел "Дорчестър" в Лондон от свърхдоза приспивателни скоро след завръщането си. Когато смъртта й става известна, се смята че лорд Бийвърбрук успява да възвърне компрометиращата картина чрез брат й Дъдли. Аферата на Чърчил и Дорис Касълрос остава скрита до 1950 г., когато част от любовната кореспонденция между двамата попада в ръцете на съпругата му Клементин.

"Тя се тревожи за това месеци подред", казва Ричард Той. Клементин споделя пред Колвил: "Винаги съм смятала, че Уинстън ми е бил верен“, а Колвил от своя страна я успокоява с това, че много съпрузи са се отклонявали под лунната светлина на южна Франция и това не е толкова голяма работа.

Според Р. Той потвърждаването на тази афера има историческа стойност: "Това не може да промени радикално възгледите ни за Чърчил, но влияе на разбирането ни спрямо ролята, която неговият брак изпълнява при формирането му като политическа фигура. Въпреки възходите и паданията, досега изглеждаше сякаш той никога не се колебае по този въпрос, а това променя картината... Бъдещите биографи на Уинсън Чърчил определено ще трябва да се ангажират с това."

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: theguardian.com, independent.co.uk, blogs.spectator.co.uk, pinterest.com, newstatesman.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл