Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Астрид Линдгрен – Да се превърнеш в Астрид

Астрид Линдгрен – Да се превърнеш в Астрид

Астрид Линдгрен –  Да се превърнеш в Астрид  - изображение

Имало едно време…

Преди 111 години в Швеция се ражда писателката, благодарение на която носим детското в себе си – Астрид Линдгрен - несравнима с чувството си за хумор, богато въображение и съпричастност към децата.

Писателката доживява до 94 години, а нейният живот е едно дълго пътуване и борба за семейно щастие. От земеделска дъщеря, която се трудни неуморно в селската семейна ферма в Южна Швеция тя става самотна майка, автор на международни книги, политически активист, еколог, феминист, бизнесмен, хуманист , член на организации за защита на животните и децата.

В разцвета на младостта си младото момиче, което обича книги, джаз и танци, природа и приключения, спира да ходи на училище, за да работи за местен вестник. Енергията и до този момент е била толкова неизчерпаема, че близък неин приятел е споделял, че сякаш е произвеждала искри.

На 17-годишна възраст тя забременява от 50-годишния главен редактор на изданието, в което работи. До 18-годишна възраст тя е самотна майка, работеща като стенограф в Стокхолм. Синът й Ларс живее в приемно семейство в Копенхаген в продължение на три години, преди майка му да може да си го върне.

Изгнаничеството на Линдгрен от дома й в детството, мрачната й борба с принудителния баща на Ларс, решимостта й да остане независима от него, любовта към малкия й син, дългото и мъчително отделяне от него, трайната й вина, че не е с него, нейната вина да го измъкне от единственото семейство, което някога е познавал - всички тези неща намират отражение в нейното писане. Историите й са пълни с деца без родители, изоставени момчета и момичета. Под приключенските истории се крие една по-тъмна история за самотата и загубата.

Астрид Линдгрен

През 1931 г. се жени за работодателя си, Стюр Линдгрен, и успява най-накрая да осигури дом на сина си. Три години по-късно тя ражда дъщеря си Карин - Астрид успява да изгради семейството, за което винаги е мечтала. По време на войната тя работи като инспектор по пощата на шведското разузнаване ("мръсна" работа), а през нощта разказва на момиченцето си историята за Пипи. Всъщност "дългото чорапче" е измислено от дъщеря й.

През живота си тя пише детски книги, телевизионни сценарии, дневници, както и дълги писма до своите читатели.

Тя пътува по целия свят, подписва книги, приема награди, общува с публиката. Тя е член на De Nio, престижна литературна академия, която популяризира литературата, мира и правата на жените. Тя е инициатор на различни видове кампании - срещу лов на тюлени, срещу данъчната система.

Астрид Линдгрен

Тя оцелява (но никога не се възстановява ) след смъртта на съпруга си през 1986 г., смъртта на братята и сестрите й, нейните приятели, първото й поколение читатели. Но нови читатели се появяват на хоризонта .

Въпреки че Линдгрен е била енергична, динамична и бизнесмен, тя винаги е била привърженик на свободата, твърдо против всякаква демагогия и лицемерие. 

На нейното погребение присъства шведското кралско семейство, министър-председателя на страната и хиляди шведи, които идват да се сбогуват с любимата си писателка. 

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: theguardian.com

Снимки: astridlindgrensnas.se; thelocal.se

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиТестове