Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Анджелина Джоли премахна и яйчниците си, за да е сигурна, че няма да се разболее от овариален карцином

Анджелина Джоли премахна и яйчниците си, за да е сигурна, че няма да се разболее от овариален карцином

Анджелина Джоли премахна и яйчниците си, за да е сигурна, че няма да се разболее от овариален карцином - изображение

Носителката на Оскар Анджелина Джоли се подложи на нова тежка операция в усилията си да постигне максимално сигурна превенция срещу видовете рак, към които е предразположена като носител на генетичната мутация BRCA1. Две години след отстраняването на двете си гърди (двустранна мастектомия), 39-годишната американска актриса – съпруга на Брад Пит и майка на 6 деца, три от които осиновени – отстрани и яйчниците, едновременно с фалопиевите си тръби. По-този начин тя елиминира напълно прекомерно високия риск (50%) да се разболее от рак на яйчниците (овариален карцином), подобно на своята майка, която умира от болестта скоро след диагностицирането й на едва 49-годишна възраст.

"Такива решения не се взимат лесно. Но постигането на контрол е възможно и е начин човек да се противопостави на най-различни здравословни проблеми", обяснява Джоли в статия, публикувана в New York Times под заглавие Angelina Jolie Pitt: Diary of a Surgery (Анджелина Джоли Пит: Дневниците на една операция). Мерките, които тя е взела, може да звучат като крайни и драстични, затова е важно да се знае, че тя се е решила на тях не само възоснова на генетичните тестове от преди 3 години, но и на резултата от скорошно кръвно изследване. Същото е показало увеличени стойности на някои маркери, което може да е признак на рак в ранен стадий, и е била посъветвана незабавно да се консултира с хирург.

По-нататъшните тестове са отхвърлили съмненията за злокачествени находки, без обаче това да е гаранция, че в организма й не протича много начален стадий на образуване на такива, поради което и Джоли е счела за най-правилно да предприеме операцията, след която повече не може да има биологични деца.

"Преминах през това, през което са минали хиляди други жени. Казах си, че трябва да запазя спокойствие, да бъда силна и че нямам причина да си мисля, че няма да съм жива, за да видя как порастват децата ми и да зърна внуците си". Освен със загубата на майка си, Джоли се е сблъскала със смъртта на близък човек още два пъти – от рак умират леля й и баба й.

"Обадих се на съпруга ми във Франция и няколко часа по-късно той вече летеше в самолета насам. Красотата на тези моменти от живота е, че нещата в миг стават кристално ясно. Знаеш за какво живееш и кое е наистина важно за теб. Човек изпитва диаметрално противоположни чувства и известно умиротворение", споделя още актрисата. Тя е решила да запази матката си, тъй като в рода й липсва семейна история с рак на този орган, а освен това в нея е поставена прогестеронова спирала, чрез която изкуствено да се поддържа хормоналния й баланс. Освен това тя ще трябва да приема естроген и прогестерон и ще претърпи известни физически промени.

В статията за New York Times Джоли разкрива още, че е била посъветвана от специалистите да се подложи на превантивна операция около десетилетие преди най-ранната възраст, на която болестта е била открита у нейни близки родственици. Както стана дума по-горе, майката на Джоли е била диагностицирана на 49, поради което и година преди да навърши 40 актрисата изпълни плана си да направи всичко възможно, за да предпази себе си и любимите си същества от трагичните последствия на рака.

"Не е възможно да елиминираш риска напълно и е факт, че аз оставам потенциална жертва на рака. Ще потърся начини по естествен път да засиля имунната си система. Чувствам се женствена и здраво стъпила на земята в изборите, които правя, в името на себе си и семейството си. Сега знам, че на децата ми никога няма им се наложи да кажат, че майка им е умряла от рак на яйчниците. Да, сега вече не мога да имам деца и съм в менопауза, което ще даде своите отражения върху тялото ми, но се чувствам спокойна за онова, което предстои, не защото съм толкова силна, а защото това е част от живота ми и няма от какво да се страхувам.

Съчувствам дълбоко на жените, при които този момент идва много рано, когато са съвсем млади и все още не са се сдобили със собствени деца. Тяхната ситуация е далеч по-тежка от моята. В хода на проучванията на опциите ми научих, че е възможно една жена да премахне фалопиевите си тръби, но да запази яйчниците, така че да се запази възможността за настъпване на бременност и износване на деца. Надявам се, че тази възможност е известна на жените, на които се налага да се оперират. Човек може да потърси съвет, да се запознае с опциите и да вземе най-правилния избор за себе си. Познанието е сила."

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноХранене при...НовиниЗдравни проблемиЗдравни съветиАлт. медицинаАнатомияФизиологияИзследванияСпециалистиБотаникаПсихологияОрганизацииИнтервютаСпортНормативни актовеТестовеЗаведенияСоциални грижиНаправления в медицинатаОбразование