Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Автомобил, задвижван със слънчеви батерии, ще се появи на пазара през 2019 г.

Автомобил, задвижван със слънчеви батерии, ще се появи на пазара през 2019 г.

Автомобил, задвижван със слънчеви батерии, ще се появи на пазара през 2019 г. - изображение

Lightyear One, автомобил, чиято основна технология – способността да използва слънчевата енергия за задвижване – се смяташе за невъзможно постижение, спечели наградата за Иноватор в климатичните промени (Climate Change Innovator).

Колата е проектирана от новата холандска стартап компания Lightyear и се предполага, че "автомобилът, който може да се презарежда сам" ще може да се кара с месеци, без това да е необходимо, като пробегът му ще е между 400 и 800 км. Но изпълним ли е този проект?

Години наред концепцията за коли, захранвани със слънчеви батерии, се носи из автомобилната индустрия като ефемерно привидение. В наши дни концерните са се съсредоточили върху разработването на електрически превозни средства – Tesla Motors, Nikola и гиганти като Mercedes, Ford, Toyota и др. Много специалисти смятат, че идеята за автомобил на слънчеви батерии е не само непрактична, но и невъзможна в основата си.

Например, покривът със слънчеви панели, който беше проектиран да захранва модела на Toyota Prius, се оказа, че не се сработва добре с конвенционалната система за зареждане на батерии и добави едва 6.5 км към общия пробег, което определено не заслужава достатъчно внимание и не може да се определи като "технологичен напредък".

Един инженер дори е изчислил енергийния капацитет на кола със соларен покрив при оптимално количество слънчева светлина и резултатите не са впечатляващи. Скоростта, с която работи двигателят на автомобил със соларен покрив, измерена в "конски сили", е 6.4. За сравнение инженерът Том Ломбардо казва: "Двигателят на градинската ми косачка работи с 18 конски сили."

Очаква се първите 10 автомобила от серията Lightyear One да бъдат пуснати на пазара през 2019 г. Досега колите, захранвани изцяло със соларни панели, се възприемаха като нереалистични. Като по-надеждни и близки до реалните възможности се възприемат Електрическите превозни средства с асистираща соларна технология.

Но холандската компания обещава да разбие всички стереотипи и да смае критиците с автомобил, който не само, че ще се захранва единствено от слънчевата енергия, но и ще преодолее някои от конвенционалните предизвикателства, които се свързват с тази технология, като внезапните прекъсвания и ниския пробег.
Петимата предприемачи, които стоят зад комапнията Lightyear разработват прототипа от години, но докато проектът все още е в ранните си фази на дизайн, е трудно да си представим, че някой ще преодолее пропастта между Електрическите превозни средства с асистираща соларна технология и автомобилите, задвижвани единствено със слънчеви батерии, и то с подобен пробег като заявения от Lightyear.

Но окуражаващи признаци се появяват навсякъде по света. През 2017 г. например железопътната компания Byron Bay създаде първия соларен влак. И въпреки че той има ограничен пробег, разработването му показва, че автомобилите със слънчеви батерии не съществуват единствено в научнофантастичните филми. Те скоро ще са реалност!

Можете да научите повече за друга "зелена" алтернатива на автомобилите, задвижвани с фосилни горива – водородните автомобили също ще се съревновават за титлите най-евтин и чист транспорт.

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиСнимкиЛюбопитноСпортНовиниСоциални грижи