Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Какво се случва с тялото ни, след като хапнем парченце шоколад?

Какво се случва с тялото ни, след като хапнем парченце шоколад?

Какво се случва с тялото ни, след като хапнем парченце шоколад? - изображение

Ацтеките наричат шоколада храната на боговете, а някога в Европа какаото се е продавало като лек за различни заболявания. Днес шоколадът вероятно е любимата храна на голяма част от хората по света. Въпреки че много здравни асоциации го заклеймяват като нездравословен, шоколадът /в умерени количества и с високо съдържание на какао/ всъщност влияе ползотворно върху цялото тяло и имунната ни система.

Вижте какви са положителните последствия за нашето тяло, след изяждането на парченце черен шоколад.

След 10 минути

Какаови зърна

Подобрява настроението ни и ни ободрява. Тритофанът, който се съдържа в шоколада, стимулира производството на серотонин.

Подобрява кръвоснабдяването на мозъка и разширява кръвоносните съдове. Точно от това се нуждаем преди умствена дейност.

Вазодилаторните му способности намаляват кръвното налягане.

Защитава зъбите ни. Какаовото масло покрива зъбите със защитен филм, което възпрепятства натрупването на бактерии.

След няколкодневна консумация

Черен шоколад

Предотвратява развитието на диабет. Флавоноидите, които се съдържат в какаото повишават нивото на азотния оксид в кръвта ни, който намалява при диабет.

Намалява тревогата. Какаото намалява нивата на хормона на стреса – кортизол.

Притъпява желанието ни за сладко и е идеалния заместител на нездравословните сладки изкушения.

Редовна употреба

Сърце с щанга

Полезен е за сърцето. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Благодарение на свойствата на флавоноидите и антиоксидантите почиства кръвоносните съдове.

Повишава интелигентността

Флавоноидите и магнезият оказват положителен ефект върху паметта, поради което консумацията на черен шоколад се препоръчва на възрастните хора.

Благодарение на антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали, забавя процеса на стареене.

Прави децата щастливи. Според едно изследване майките, които са похапвали черен шоколад по време на бременността, имат деца, които се усмихват по-често и са по-смели.

И накрая запомнете следното:

Черен шоколад

Избирайте шоколад с високо съдържание на какао – 70% или повече.

Хапвайте по 2-3 парченца на ден – шоколадът все пак съдържа захар и мазнини и прекаляването с него може да доведе до затлъстяване.

Шоколадът не се препоръчва на хора, предразположени към образуването на камъни в бъбреците.

Снимки: theodysseyonline.com; herbsnatura.com

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛеченияЛайфстайлРецептиЛюбопитноАлтернативна медицинаЗдравни съветиБотаникаХрани и ястияДиетиСнимкиХранене при...Е-тата в хранитеПроизводители